![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-asziatko- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam taki skrypcik Kod <?<BR>$txt = file("txt/losowa_informacja.txt");<BR>srand((double)microtime()*1000000);<BR>$informacja = $txt[array_rand($txt)];<BR>echo $informacja;<BR>?> który wykorzystuje na swojej stronie WWW do losowych informacji. Skrypt oparty jest o bazę danych w pliku TXT. Jak zmodyfikować powyższy skrypt do bazy danych w MYSQL?. W pliku losowa_informacja.txt każda informacja jest w osobnym wierszu, wygląda to tak Cytat <div class="losowa_informacja_tresc"><a href="przyklad.html"><strong>Przyklad</strong></a> informacji losowej.</div> Jak powinna wyglądać struktura bazy MYSQL jakie pola powinna zawierać?. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Przerzucic kazda informacje do tabel iw bazie danych a potem wybrac losowa za pomoca
-------------------- |
|
|
-asziatko- |
![]()
|
Goście ![]() |
wookieb jesteś w stanie to pokazać na Forum bo dla mnie to jest coś nowego i nie wiem jak za to się zabrać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
....
W necie jest mnostwo kursów na temat mysql wiec sobie poradzisz. Pola potrzebne w tabeli to id, tresc_informacji. Potem dajesz zapytanie SELECT tresc_informacji ORDER BY RAND() LIMIT 1; i sobie wyswietlasz. Poszukaj kursów, poczytaj to pogadamy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:56 |