![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pojawił się u mnie problem z metodami formularza updateObject i isValid, czego za bardzo nie rozumiem, może powiem jak do tego doszło:
na początku stworzyłem moduł "test" jakiejś aplikacji i projektu zrobiłem niezbyt skomplikowaną schemę: Kod propel: test: id: text: varchar(20) z linii poleceń poszło: Kod symfony propel:build-all symfony propel:build-forms wrzuciłem do bazy jeden wiersz przez phpmyadmin w polu text miał "asdf" do tego tak wygląda actions.class.php w module:
a w szablonie jest najprostsze wyświetlenie formularza wzięte żywcem z manuala... Kod <form action="<?php echo url_for('test/index') ?>" method="post"> <table> <?php echo $form ?> <tr> <td colspan="2"> <input type="submit" /> </td> </tr> </table> </form> okazuję się że po otworzeniu strony /frontend_dev.php/test i przyciśnięciu przycisku Wyślij otrzymujemy błąd o nijakiej treści "[sfValidatorErrorSchema]" oprócz tego symfony nie wypluło nic wiecej prócz ścieżek nie bardzo wiem na czym polega błąd ciekawa rzecz również ujawnia się gdy zamiast całego if-a wstawimy var_dump($this->form->isValid()); okazuję się że na ekranie dostajemy false... mimo że wpis jest całkiem poprawny więc formularz stworzony na podstawie wpisu też powinien czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć na czym polega problem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:29 |