![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
mam problem z sumowaniem wartości zapisanych w postaci "1 000" gdzie występuje spacja jako separator. Nie mam wpływu na te dane w bazie a chciałbym jej jakoś szybko sumować. Zrobiłem to tak:
ale nie zlicza mi rekordów ze wspomniana spacją. Macie jakiś pomysł jak to ruszyć. Wiem, że można by pewnie jakoś powyciągać poszczególne rekordy z wierszy i pousuwać spacje i następnie zsumować, ale zupełnie nie wiem jak napisać taki kod. Pomocy. Pozdrawiam Paweł Ten post edytował batman 3.10.2008, 17:59:25
Powód edycji: poprawiłem bbcode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli w tabeli pole wartosc nie jest liczbą to nie zrobisz sumowania. Sczytuj wszystkie rekordy zapytaniem. Po php konwertuj do wartości liczbowej i sumuj.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie pole masz w bazie? Powinieneś mieć jakiś liczbowy (INT, BIGINT itp.) ale jak nie masz to musisz to chyba wyciągać
Bez tego to powinno działać coś takiego:
PS: Używaj tagów php - to naprawdę ułatwia czytanie kodu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję, o to chodziło!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:29 |