![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
wszyscy proponują ustawinie kodowania UTF-8 dla definicji : $c = "utf8"; mysql_query('SET character_set_client = '.$c); mysql_query('SET character_set_results = '.$c); mysql_query('SET character_set_connection = '.$c); a czy w phpMyAdmin nie można ustawić np. cp1250_general_ci lub latin2_general_ci ? przy założeniu że kodowanie strony będzie takie samo jaki i : mysql_query("SET NAMES 'cp1250'"); //latin2 mysql_query("SET CHARACTER SET cp1250"); //latin2 Przerobiłem już chyba wszystkie możliwości od zmiany w pliku my.ini kodowania, tak aby w tabeli były jednakowe typy kodowania : +--------------------------+----------------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+----------------------------------+ | character_set_client | utf8 | | character_set_connection | utf8 | | character_set_database | utf8 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | utf8 | | character_set_server | utf8 | | character_set_system | utf8 | tak naprawdę zastanawiam się po co grzebać w configach serwera, jeśli można podać coś takiego : $c = "utf8"; mysql_query('SET character_set_client = '.$c); mysql_query('SET character_set_results = '.$c); mysql_query('SET character_set_connection = '.$c); mysql_query('SET default_charset = '.$c); mysql_query('SET character_set_database = '.$c); mysql_query('SET character_set_server = '.$c); mysql_query('SET character_set_system = '.$c); mysql_query('SET collation_database = '.$c); mysql_query('SET collation server = '.$c);; mysql_query('SET NAMES '.$c); mysql_query('SET SET CHARACTER SET '.$c); mysql_query('charset '.$c); mysql_query('SET character_set_connection=utf8_polish_ci'); mysql_query('SET character_set_client=utf8_polish_ci'); mysql_query('SET character_set_results=utf8_polish_ci'); mysql_query(' SET NAMES utf8 '); Na pewno żelazną zasadą jest taki sam typ kodowania w bazie jak i na stronie, w moim przypadku oczywiście to nie działa, gdzieś wyczytałem, że jeśli jestem zalogowany jako root to nie zadziała to poprawnie. Siedze już nad tym tyle czasu, próbując to zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej, że już się w tym wszystkim pogubiłem ! Proszę o komentarze, wiem że temat już był poruszany wielokrotnie, ale większość z user'ow w chwili gdy to zadziała nie zastanawia się dlaczego tak a nie inaczej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:20 |