![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Na początek informuję, że to mój pierwszy post, i że post umieszczam go w przedszkolu więc proszę o wyrozumiałość, litość i pomoc. Do rzeczy. Chciałbym odkrywać jednego div-a z jednoczesnym ukryciem drugiego Np. Mam (znalazłem) taki kod który działa prawie tak jakbym chciał tyle tylko, że nie wiem jak jednocześnie ukrywać <div id="menus"> przy odkryciu <div id="menus1" style="display: none;" > <script type="text/javascript"> function openClose(id){ if(document.getElementById) { element = document.getElementById(id); } else if(document.all) { element = document.all[id]; } else return; if(element.style) { if(element.style.display == 'block' ){ element.style.display = 'none'; } else { element.style.display = 'block'; } } } </script> <div id="menus"> <a href="java script:void(0); openClose('menus1'); " style="cursor:poitnter">Przykład 1</a> <div> <div id="menus1" style="display: none;" > To jest mój ukryty div. <br> <a href="java script:void(0); openClose('menus1'); " style="cursor:poitnter">Wróc</a> </div> czyli klikając -Przykład 1- odkrywam -To jest mój ukryty div.- a zakrywam -Przykład 1- i dalej klikając -Wróć- odkrywam -Przykład 1- a zakrywam -To jest mój ukryty div.- I może jeszcze jedno Jakby to miało wyglądać gdyby dotyczyło to 16 div-ów z tym, że na dzień dobry widocznych by było np.8 same nieparzyste czyli 1,3,5....(Przykład 1, Przykład 2....) i kliknięcie na jeden z nich odkrywa jeden z parzystych gdzie jest -Wróć- a zakrywa wszystkie inne i analogicznie klikam -Wróć- zakrywam obecnie otwarty i wracam do sytuacji na dzień dobry. To chyba wszystko Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
O bbcode Pan nie słyszał? Proszę dodać odpowiednie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze Java!=JavaScript a Tobie właśnie chodzi o JavaScript.
Co do tego problemu polecam Ci zajrzeć od razu do jQuery .. tam szybciej znajdziesz rozwiązanie .. jeżeli dobrze kojarzę to slideToggle() załatwi sprawę. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod window.onload = Laduj; // po zaladowaniu strony wykonujemy funkcję 'Laduj()' function Laduj() { // ta funkcja jest po to żeby nie dodawać zdarzenia 'onclick' w linkach, bo to brzydko wygląda document.getElementById('pokaz').onclick = Pokaz; // po kliknieciu w link o id 'pokaz' uruchamiamy funkcje 'Pokaz()' document.getElementById('ukryj').onclick = Ukryj; // tutaj to samo tylko drugi link (ukrywający) } function Pokaz() { divs= document.getElementsByTagName('div'); // pobieramy wszystkie 'divy' do zmiennej 'divs' for(i=0; i<=divs.length; i++) // przelatujemy po wszystkich divach { divs[i].id= "div_"+i; // kazdemu 'divovi' przypisujemy id, w tym wypadku np. "div_0" nastepny "div_1" itd. if(i%2 == 0) divs[i].style.display = "block"; //zmieniamy style else divs[i].style.display = "none"; } } function Ukryj() { divs= document.getElementsByTagName('div'); for(i=0; i<=divs.length; i++) { divs[i].id= "div_"+i; if(i%2 != 0) divs[i].style.display = "block"; else divs[i].style.display = "none"; } } Skrobnąłem taki kodzik, jak coś niezrozumiałe to pytaj :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielki dzięki za podpowiedzi
Rozwiązałem to za pomocą jquery. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:28 |