![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie! Dopiero zaczynam przygode z MySql, ale już mam problem. Moja sprawa przedstawia się następująco. Mam dwie tabele:
1. Drużyny ( kolumny : id, nazwa drużyny) 2.Wyniki (kolumny : NumerKolejki, Mecz1Gospodarz, Mecz1Gosc, ..itd) W kolumnach Mecz1Gospodar, itd. znajdą się id drużyn z tabeli Drużyny. Jak stworzyć zapytanie, które przedstawi tablekę Mecze, gdzie zamiast id drużyn pokazywane będą ich nazwy? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam, Szymon Ten post edytował szymon91 1.10.2008, 16:01:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj join inner join left join i right join napewno znajdzeisz
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może LEFT JOIN?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien czy zadziałą ...i czy w ogóle poprawnie ... pisane na kacu^ :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Melkorm, ja nie mam tabelki 'goscie', ani 'gospodarze' mam po prostu tabele 'druzyny'. Druga tabela zawiera informacje o tym kto byl gospodarzem, a kto gosciem danego meczu, lecz nie są to nazwy tych druzyn tylko ich ID z tabelki 'druzyny', a ja chce wlasnie wykonac takie zapytanie zeby wyswietlalo zawartos tabeli 'wyniki', w ktorej zamiast id bylyby nazwy druzyn. Uff mysle ze zrozumiale
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eh. zapytanie jest dobre z punktu widzenia tabel ....
Danym tabelą możesz nadawać różne aliasy by wtedy manipulować zmiennymi z danej tabelki szczególnie jak w tym wypadku gdzie pobierasz tabelko o tych samych nazwach pol i zeby je rozroznic w zapytaniu ![]() szkoda że nawet nie przetestowałeś :< Ten post edytował melkorm 1.10.2008, 16:19:48 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:31 |