![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w formularzu zapisującym do bazy pole INPUT
Problem jest w tym że jak edytuje sobie dany rekord i w tym polu input wpisze cudzysłów to do bazy zapisze prawidłowo, ale w samym polu input po kliknięciu zapisz już tego cudzysłowa nie widać, co za tym idzie jak ponownie otworze ten rekord to juz w inpucie nie widać tego cudzysłowa, pomimo że w bazie jest, więc jak tak zapisze to z bazy kasuje wszystko co jest po cudzysłowiu. W kodzie mam wszystko prawidłowo, bo jak dam pole typu TEXTAREA to cudzysłowia prawidłowo się wpisują. Moje pytanie w takim razie w jaki sposób sprawić aby INPUT przyjmował cudzysłowia ? Pozdrawiam. Problem rozwiązany. Znalazłem w końcu odpowiedź. Temat można wykasować. Ten post edytował M@X 1.10.2008, 12:32:30 -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod echo '<input type="text" value="'.str_replace('"', '"').'">'; Przy wyswietlaniu w value zastepujesz go encja. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm ja znalazłem aby poprzedzić to value="'.htmlspecialchars(...........
w takim razie jaka jest różnica między htmlspecialchars a str_replace ? -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Taka jaka znajdziesz w manualu na stronie
http://php.net/str_replace a http://php.net/htmlspecialchars Ten post edytował wookieb 1.10.2008, 13:05:50 -------------------- |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
robisz htmlspacialchars() wstawiajac do inputa, a potem htmlspecialchars_decode() przyjmujac z inputa.... tyle ze ta druga funkcja nie wystepuje w php4, ale mozna ja stworzyc wlasnodzielnie o tak:
heh, tylko ze kto poza mna upiera sie jeszcze przy tworzeniu skryptow zgodnych z php4 ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 05:06 |