![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem w trakcie tworzenia takiego dosyć dużego skryptu cms. Zastanawiam sie, w jakim kodowaniu tworzyć te skrypty. Czytam coraz częściej, że różne firmy sa w trakcie przenoszenia skryptów na UTF-8. Import XML, czy np AJAX.. wszystkie te "technologie" mają kodowanie UTF-8. Z czym musze sie liczyc podczas przechodzenia na UTF-8? Trzeba zmienić wszystkie polskie znaki w html'u na odpowiendniki w UTF-8..? (nie tylko ąśź ? ) Operacja ta jest warta zachowu? Będe wdzięczny za wszelkie wypowiedzi. --------------- EDIT----------------- Dodam, że skrypt będzie mial obsługe wersji językowych Ten post edytował kukix 1.10.2008, 10:03:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UTF-8 koduje wszystkie znaki, z różnych języków, nie wyobrażam sobie używania innego kodowania na stronach wielojęzycznych.
Co prawda kodowanie znaków specjalnych danego języka jest na 2 bajtach (a np ISO 8859-2 polskie znaki zakoduje na 1bajcie), ale za to ma wszystkie znaki, czyli tak samo polski, czeski, rumuński czy jakikolwiek inny. Z własnego doświadczenia polecam utf-8. Nie mam problemów ani z bazą, ani stroną, ani z mailingiem. Nieważne czy użytkownicy piszą cyrylicą, czy po pl, czy w jakimkolwiek innym języku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z własnego doświadczenia polecam utf-8. Nie mam problemów ani z bazą, ani stroną, ani z mailingiem. Nieważne czy użytkownicy piszą cyrylicą, czy po pl, czy w jakimkolwiek innym języku. dzieki za wypowiedź. a jak na cozdzień pracujesz z dokumentami html...? jak wpisujesz te polskie znaki, znasz kombinacje klawiszy do wszystkich polskich literek, czy masz gdzieś z boku "ściąge z której kopiujesz?"? Ten post edytował kukix 1.10.2008, 15:30:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawiasz w edytorze kodowanie na utf'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
melkorm dokładnie
Uzywam eclipse - kodowanie utf-8, czasem notepad++ do drobnego poprawiania pojedynczych rzeczy utf-8 (bez BOM) i wszystko ładnie działa. OT: Np aby napisać ś wciskam kombinację alt+s (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
OT: Np aby napisać ś wciskam kombinację alt+s (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) bo do tej pory pracując na kodowaniu ISO, aby uzystać ś musiałem wcisnąc kombinacje klaiwszy Alt + 0182 Czyli podsumowując, co musialbym zrobic, żeby zmienić kodowanie w całym serwisie na UTF ? 1. Otworzyć wszystkie pliki (php, html) i zapisać je ustawiając kodowanie na UTF-8 2. Zmienić wpis w meta tagu strony na UTF-8 3. Podczas łączenia z bazą, zmienić w pliku php: na wpisy odpowiednie dla kodowania UTF. Jeżeli chodzi o baze danych, to czy takie operacje są wystarczające? Czy nie bede musiał wprowadzać jakiś zmian za pomocą phpmyadmin? --------------- EDIT ------------ Czy zmiania SET NAMES i CHARACTER jest dostepna na wszystkich serwerach z MySQl? Może siezdażyć coś takiego, że opcje te będą zablokowane? Ten post edytował kukix 2.10.2008, 14:14:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli podsumowując, co musialbym zrobic, żeby zmienić kodowanie w całym serwisie na UTF ? 1. Otworzyć wszystkie pliki (php, html) i zapisać je ustawiając kodowanie na UTF-8 2. Zmienić wpis w meta tagu strony na UTF-8 3. Podczas łączenia z bazą, zmienić w pliku php: na wpisy odpowiednie dla kodowania UTF. Jeżeli chodzi o baze danych, to czy takie operacje są wystarczające? Czy nie bede musiał wprowadzać jakiś zmian za pomocą phpmyadmin? Najlepiej odpal sobie te pliki jak już ktoś tutaj wspomniał Notepad++ i przekonwertuj na UTF-8 (bez BOM).. ustawienia do bazy zostaw, powinno wszystko ładnie chodzić.. Ja przynajmniej baze mam na latin2 a kodowanie na stronie w utf-8 i wszystko ze sobą współgra. |
|
|
![]()
|
|
Zmienilem w meta tagu kodowanie na utf-8 po polączeniu z bazą użylem plecenia SET NAMES utf8..
Problem w tym, że jak w cms'ie podglądam jakiś wpis, to pokazują się znaki zapytania.. dopiero jak skasuje ten znak ręcznie i wpisze odpowiednią polską litere, wtedy widać polski znak na stronie. Czy to oznacza, ze bede musial przerobic calą baze danych w ten sposob? ------------ EDIT -------------- Czy to oznacza, że musze wprowadzić wszystkie dane jesZcze raz do bazy, żeby przejśc na UTF? Ten post edytował kukix 4.10.2008, 14:21:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli w bazie masz zapisane dane w latin, to problem polega na tym aby je przekonwertować na utf8. Ja robie w ten sposób, mam zapisany plik backup.php w iso robie backup ale nie do pliku tylko mi wyswietla w przegladarce, nastepnie usuwam tabele i wklejam dane jako utf-8.
Jak dla mnie jest dość dziwna sprawa używania iso, bo tak naprawdę zaniedługo takie kodowanie może zostać zdeprecjonowane. |
|
|
![]()
|
|
czyli musze zrobić backup danych i następnie wrzucić je spowrotem w phpmyadmin..?
-------------- EDIT ------------------ w notepad ++ znalazlem dwie wersje kodowania UTF .. utf-8 i utf-8 (bez BOM) czym one sie różnią,.. i który wybrac? w edit plus jest poprostu UTF-8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Ten post edytował kukix 4.10.2008, 15:15:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dokładnie, pamiętaj żeby ustawić dobre kodowanie dla bazy i porównywanie napisów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:57 |