![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Stworzyłem prosty kod php. Jest on na potrzeby strony. Chciecie to zobaczcie: www-tworzenie.yoyo.pl. Zaraz pod logo jest rozwijające się menu. Po lewej stronie jest proste menu. Chciałbym, aby po kliknięciu w Strony www na górze rozwineła się lista plików w menu bocznym.
czyli: klikasz link o id wwwgl skrypcik ładuje: do srodka treść, do menu "nowe menu" podmienia to co jest (np. standradowo jest wstawiony plik menugl.html, po kliknięciu id wwwgl ma tam być plik menuwww.html) niestety mi nie działa.... ![]() CODE if(empty($id) or $id=="pl") { include("menubok/menugl.html"); } if($id=="wwwgl") { include("menubok/menuww.html"); } if($id=="www1") { include("menubok/menuww.html"); } if($id=="www2") { include("menubok/menuww.html"); } if($id=="www3") { include("menubok/menuww.html"); } if($id=="www4") { include("menubok/menuww.html"); } if($id=="szablonygl") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="szablony1") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="szablony2") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="szablony3") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="szablony4") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="szablony5") { include("menubok/menusz.html"); } if($id=="grafikagl") { include("menubok/menugr.html"); } if($id=="grafika1") { include("menubok/menugr.html"); } if($id=="grafika2") { include("menubok/menugr.html"); } if($id=="infogl") { include("menubok/menuin.html"); } if($id=="info1") { include("menubok/menuin.html"); } if($id=="info2") { include("menubok/menuin.html"); } if($id=="info3") { include("menubok/menuin.html"); } if($id=="info4") { include("menubok/menuin.html"); } ?> prosiłbym jeszcze o podanie jakiegoś skrypciku który sprawdzałby czy dany plik jest, a jak nie ma to wyświetlał to co podam (stronę.html) Ten post edytował obelix94 30.09.2008, 16:15:19 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odwołuj się do zmiennych z adresu przez tablicę $_GET (np $_GET['id'] zamiast $id)
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I polecam zaznajomić się z instrukcją switch
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wogóle nie kumam co mówicie.
![]() PS: Będe kupował książke PHP i Mysql. Tworzenie stron www. Vademecum. Wydanie trzecie. Polecacie? -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzupełnij sobie bo mi się pisać nie chciało ![]() Ten post edytował Spirit86 30.09.2008, 16:33:12 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Nawet to rozumiem...
![]() tworzysz tablice ustawiasz default i wstawiasz plik za pomocą zmiennej z tablicy ![]() wywołujesz za pomocą tych samych linków index.php?id=wwwgl (ustawiasz to na początku) dziękuje wszystkim za pomoc, za chwilę sprawdzę czy działa Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /var/www/sites/yoyo.pl/w/w/www-tworzenie/index.php on line 300 a teraz Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /var/www/sites/yoyo.pl/w/w/www-tworzenie/index.php on line 199 Zagadka: co to jest?Coś mam źle? ![]() ![]() CODE switch($_GET['id']) {default: $file = 'menugl'; break; case 'wwwgl'$file = 'menuww'; break; case 'www1'$file = 'menuww'; break; case 'www2'$file = 'menuww'; break; case 'www3'$file = 'menuww'; break; case 'www4'$file = 'menuww'; break; case 'szablonygl'$file = 'menusz'; break; case 'szablony1'$file = 'menusz'; break; case 'szablony2'$file = 'menusz'; break; case 'szablony3'$file = 'menusz'; break; case 'szablony4'$file = 'menusz'; break; case 'szablony5'$file = 'menusz'; break; case 'grafikagl'$file = 'menugr'; break; case 'grafika1'$file = 'menugr'; break; case 'grafika2'$file = 'menugr'; break; case 'infogl'$file = 'menuin'; break; case 'info1'$file = 'menuin'; break; case 'info2'$file = 'menuin'; break; case 'info3'$file = 'menuin'; break; case 'info4'$file = 'menuin'; break;} include('menubok/'.$file.'.html'); ?> Ten post edytował obelix94 30.09.2008, 17:17:04 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Bleh, po co tworzyc skrypt podany na LFI? :/
readfile() nie wystarczy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?
switch($_GET['id']){ case 'wwwgl': $file = 'menuww'; break; case 'www1': $file = 'menuww'; break; case 'www2': $file = 'menuww'; break; case 'www3': $file = 'menuww'; break; case 'www4': $file = 'menuww'; break; case 'szablonygl': $file = 'menusz'; break; case 'szablony1': $file = 'menusz'; break; case 'szablony2': $file = 'menusz'; break; case 'szablony3': $file = 'menusz'; break; case 'szablony4': $file = 'menusz'; break; case 'szablony5': $file = 'menusz'; break; case 'grafikagl': $file = 'menugr'; break; case 'grafika1': $file = 'menugr'; break; case 'grafika2': $file = 'menugr'; break; case 'infogl': $file = 'menuin'; break; case 'info1': $file = 'menuin'; break; case 'info2': $file = 'menuin'; break; case 'info3': $file = 'menuin'; break; case 'info4': $file = 'menuin'; break; default: $file = 'menugl'; break; } include('menubok/'.$file.'.html'); ?> Ten post edytował Spirit86 30.09.2008, 17:21:30 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Forum nadal wycina niektóre znaki... :/
|
|
|
![]()
|
|
oświećcie mnie, czym to się różni?
-------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
readfile() jedynie wyswietli zawartosc pliku bez jakiejkolwiek analizy po stronie serwera,
include() wykona kod php jesli taki znajdzie sie wewnatrz pliku to ogromna roznica, jesli chcesz dolaczac jedynie plik ".html" czyli "^.php" lub jak kto woli "!.php" to uzyj readfile(), albo do konca zycia bedziesz sikal czy gdzies nie zawieruszyl sie kawalek kodu, np. w plliku z komentarzami czy nawet logami apacha :/ ze o RFI juz nie wspomne, tyle ze ta opcja jest od wielu wersji domysnie wylaczona i rzadko kto ja wlacza. |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wystarczy ze do jakiegokolwiek pliku na twoim serwerze uda mi sie wepchac taki wiersz:
<?php eval(base64_decode($_REQUEST[paradox]));?> i jest pozamiatane. // Dalej się nie nauczyłeś że nie pisze się posta pod postem? Zarejestruj się i edytuj swoje posty, // bo w innym wypadku dołączysz na stałe do jakże uprzywilejowanej grupy użytkowników zbanowanych. // ~webdice |
|
|
![]()
|
|
Kod <?
switch($_GET['id']){ case 'wwwgl': $file = 'menuww'; break; case 'www1': $file = 'menuww'; break; case 'www2': $file = 'menuww'; break; case 'www3': $file = 'menuww'; break; case 'www4': $file = 'menuww'; break; case 'szablonygl': $file = 'menusz'; break; case 'szablony1': $file = 'menusz'; break; case 'szablony2': $file = 'menusz'; break; case 'szablony3': $file = 'menusz'; break; case 'szablony4': $file = 'menusz'; break; case 'szablony5': $file = 'menusz'; break; case 'grafikagl': $file = 'menugr'; break; case 'grafika1': $file = 'menugr'; break; case 'grafika2': $file = 'menugr'; break; case 'infogl': $file = 'menuin'; break; case 'info1': $file = 'menuin'; break; case 'info2': $file = 'menuin'; break; case 'info3': $file = 'menuin'; break; case 'info4': $file = 'menuin'; break; default: $file = 'menugl'; break; } $file = 'menubok/'.$file.'.html'; if(file_exists($file)) echo join(file($file)); ?> -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
a teraz wylumacz nam, dlaczego uzyles
echo join(file($file)); zamiast readfile($file); |
|
|
![]()
|
|
Bo miałem taki kaprys.
-------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
prosiłbym jeszcze o podanie jakiegoś skrypciku który sprawdzałby czy dany plik jest, a jak nie ma to wyświetlał to co podam (stronę.html)
już jest wszystko ok, dziękuje wszystkim, jeszcze to co wyżej i będzi gites -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
![]()
|
|
-------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
echo file_get_contents($file);
tez jest gorszym rozwiazaniem niz readfile($file); no bo nie zadziala jesli filesize($file) > ini_get('memory_limit'); pewno tez wolniejsze.. |
|
|
![]()
|
|
No dobra. Tyle to rozumiem i wszystko jest ok. Ale teraz czy da się załadować osobny zestaw tabel z informacjami gdy się kliknie jakiś link.
Na swojej nowo tworzonej stronie potrzebuje zrobić również strony językowe. Myślałem nad sposobem (nie wiem czy istnieje) klikniesz tu ładuje zestaw tabilc ten, a kilkniesz tam ładuje zestaw tablic tamten. Jestem już na etapie dzielenia html'a na moduły do wczytywania przez include (2/3 zrobione) Nie wiem czy jest to mozliwe ale mozna stworzyć skrypt ładujący dokument który później przeczyta php w tym załadowanym dokumencie i go wykona (załaduje stronę) -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
"Nie wiem czy jest to mozliwe ale mozna stworzyć skrypt ładujący dokument który później przeczyta php w tym załadowanym dokumencie i go wykona (załaduje stronę)"
to wlasnie robi include, wykonuje kod php zawarty w includowanym pliku, readfile tego nie robi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 19:32 |