![]() |
![]() |
-miojamo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Pisze cos w rodzaju serwisu ogloszeniowego. Problem pojawil sie przy przechowywyaniu duzej ilosci zdjec i tak: Tabela 1 fotki id foto1 foto2 .... Tabela 2 ogloszenie id tytul ... ... id_fotki i teraz wysylam formularz z danymi zdjec nie wiem za bardzo jak to ugryzc pliki musza miec unikalna nazwe wiec nazywam je po id:
$id pobieram po wsadzie do Tabela 1 (pobieram ostatnie) i to id wrzucam takze do tabela 2. Problem plega na tym ze najpierw powinienem zrobic upload i sprawdzic czy sie uploaduje wtedy wrzucic do Tabela 1 i pobrac id do Tabela 2. Ale wtedy jak nazwac plik zeby mial unikalna nazwe? Troche zamotalem ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze dzieki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz pobiać wpierw ostatnie $id z bazy, dodać 1 i wtedy robic upload.
Kiedys robilem cos w tym stylu i korzystalem z md5() do nadawania unikalnych nazw
To tak z pamieci napisane.. Mam nadzieje ze ci sie uda, powodzenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem....
1. Odbierasz plik i sprawdzasz, czy jest ok 2. Dodajesz do bazy rekord 3. Zapisujesz plik z odpowiednią nazwą 4. Dodatkowo sprawdzasz, czy rekord i plik zostały dodane/zapisane (na wypadek awarii serwa czy coś tam) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można też użyć LAST_INSRT_ID() tutaj opis
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
-miojamo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie bardzo rozumiem.... 1. Odbierasz plik i sprawdzasz, czy jest ok 2. Dodajesz do bazy rekord 3. Zapisujesz plik z odpowiednią nazwą 4. Dodatkowo sprawdzasz, czy rekord i plik zostały dodane/zapisane (na wypadek awarii serwa czy coś tam) a to dlatego ze uzywam klasy ktorej mi sie nie chce rozbijac pobiera plik sprawdza zapisuje ale chyba bede musial zrobic jak napisales |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 14:03 |