![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak mogę pobrać rekordy z bazy danych by otrzymać taką tablicę
Ten post edytował szczabik 30.09.2008, 17:56:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zrobić by z tej zmiennej Każdy element tablicy odpowiadał linii pliku chodzi mi cos podobnego do
tylko nie chce pobierać danych z pliku tylko zrobić tak
Chciałbym funkcje która zwróci mi to samo co file |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie wiem wogóle jak ten quiz ma działać. Ja bym zrobił to tak:
ID|pytanie|odp1|odp2|odp3|odp4|poprawnaOdpowiedz Wyciagasz rekordy z bazy i robisz sobie formularz typu radio gdzie umieszczasz odpowiedzi. User zaznacza poprawna odpowiedz i po wyslaniu danych sprawdzasz czy zaznaczona odpowiedz jest poprawna i dodajesz tam jakies punkciki czy cos tam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 13 Dołączył: 13.08.2008 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku minutach ciężkiego i intensywnego myślenia nad tym co napisałeś chyba wiem o co ci chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Zakładam, że masz bazę danych MySQL z tabelą powiedzmy quiz, w której są pola: Pytanie, Odp1, Odp2, Odp3 ... Odp (n) czyli robisz tak:
Powinno działać. W tym momencie masz tablicę $pytania, gdzie każda komórka zawiera dokładnie jeden rekord z bazy MySQL. Wygląda to tak: $pytania[0] = "Pytanie1`Odp`Odp`Odp`...Odp" $pytania[1] = "Pytanie2`Odp`Odp`Odp`...Odp" $pytania[2] = "Pytanie3`Odp`Odp`Odp`...Odp" ... $pytania[n] = "Pytanie(n)`Odp`Odp`Odp`...Odp" BTW następnym razem pisz jaśniej... |
|
|
![]()
|
|
WojtasSP320 o to mi chodziło ale nie działa tak jak trzeba wyświetla mi Array
Ten post edytował szczabik 30.09.2008, 06:46:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no teraz to wyświetlasz w ten sposób:
echo $pytania[1] |
|
|
![]()
|
|
Nie o to mi chodzi bo dalej mam taki kod
Pytania pobieram z pliku txt i mam je tam zapisane tak Jakie miasto jest stolicą Polski?`Warszawa`Poznań`Kraków`Płock Kiedy była bitwa pod Grunwaldem?`1410`1456`1520`1100`nigdy jej nie było! Najbardziej znana mysz?`Miki`Mia Co to jest PHP?`język programowania`bohater kreskówki`marka kotłów parowych I teraz chce zrobić to sam ale na bazie danych czyli w bazie danych mam tak Co to jest PHP?`język programowania`bohater kreskówki`marka kotłów parowych Czyli jeden rekord to jeden wiersz i chce je pobrac z bazy tak samo jakbym jej pobrał z pliku txt A dalej mam taki kod
Chyba rozumiecie o co chodzi ? Sposób jaki podał WojtasSP320 jest dobry ale nie działa wyświetla mi 1. Array 2. Array |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli jeden rekord to jeden wiersz i chce je pobrac z bazy tak samo jakbym jej pobrał z pliku txt
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompletnie nie da się dojść do tego o co mu chodzi bo ja rozumiem to na parę różnych sposób.
Wyciąga z bazy i:
Problem aktualny z array:
Dzięki temu zobaczysz co jest w tej tablicy i jak masz ją wyświetlać. Mam jeszcze parę innych wizji, o co może Ci chodzić ale dopóki sam klarownie tego nie przedstawisz to i ja nie mam zamiaru się poświęcać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 13 Dołączył: 13.08.2008 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się poddaje...
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o pobranie danych z bazy za pomocą pętli foreach ale nie rozbijać tego tak jak podał WojtasSP320 bo jego kod prawie działa i mniej więcej o to mi chodzi ale pobranie rekordwór bez rozbijania.
Chciał bym pobrać rekordy z bazy danych i otrzymać taką tablice
|
|
|
![]()
|
|
No przecież dokładnie to dostajesz.
A tak poza tym, to muszę cię zmartwić, ale twój quiz jest zupełnie bez sensu, bo z kodu wynika, że zawsze poprawną odpowiedzią jest odpowiedź nr 1, a to kiepski pomysł... |
|
|
![]()
|
|
A ja ci powiem że nie jest i zawsze jest inna odpowiedz poprawna i zawsze pytania są inaczej ułożone i nie da się quizi nauczyć na pamięć
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz tak
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki działa tak jak chciałem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:51 |