![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Pisząc skrypt na potrzeby mojego radia napotkałem problem ale po kolei: zrobiłem sobie panel wysyłania pozdrowień przez userów i teraz tak oni sobie wysyłają przez specjalnie przygotowane formularze w osobnym okienku przeglądarki pozdrowienia a ja je odbieram skryptem i zapisuje w mysql... Ale czasem audycja może być bez pozdrowień więc trzeba dodać opcję wyłączania owej konsoli pozdrowień... Rozwiązałem to następująco: w panelu dj zrobiłem włącznik który w zależności czy jest włączona czy wyłączona zapisuje do pliku tekstowego wyraz "włączona" albo "wyłączona"... teraz wypadało by żeby poinformować userów o stanie konsoli... i teraz tak: jak napisać instrukcję w stylu: jeśli w tym pliku tekstowym jest włączona wyświetlam formularz a jeśli wyłączona wyświetlam Odpowiedni komunikat... Niby banalne a jednak... Liczę na pomoc ![]() Pozdro, kocik13 Edit: Literówki ![]() Ten post edytował kocik13 29.09.2008, 18:08:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest typu "podstawy podstaw". Przenoszę na z PHP na Przedszkole.
Najpierw przeczytaj plik. Masz do tego file_get_contents(), później najprostsze w świecie if...else:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co bawić się w dodawanie tekstów, skoro wystarczy 1 lub 0?
file_get_contents() zwraca(nie wyświetla) zawartość pliku podanego jako argument. Np. $tresc = file_get_contents('plik.txt'); przypisze do zmiennej $tresc zawartość pliku plik.txt. Ten post edytował Maxik 29.09.2008, 18:15:21 -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Później jeszcze sobie te teksty wykorzystam... a tak właściwie to co za różnica czy skrypt wpiszę do pliku włączona czy 1 ? Nie ja to piszę a nawet 1 kb nie zajmie więc...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nigdy wcześniej nie spotkałem się z file_get_contents() więc jeśli mógłbyś to też wytłumaczyć na podstawie kodu... Żarty sobie stroisz ![]() Tu możesz się spotkać z tą funkcją: Dokumentacja :: file_get_contents() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chociażby po to, że 1 zwraca Ci automatycznie true, a 0 false co można łatwiej wykorzystać w warunkach.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Edit: Ok wyjaśniło się
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował kocik13 29.09.2008, 18:41:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:57 |