![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam server Win2003 z Oracle 10i, z którego codziennie kopiowane sa wszytskie pliki bazy z katalogu ORADATA\baza. Postawilem drugi server jednak po przegraniu plikow bazy do katalogu oradata\baza nie da sie podmontowac bazy. W innych bazach danych typu Firebird czy MySQL mozna bylo przenisc baze poprzez zwykle skopiowanie plikow. Ale to jest ORACLE i to nie dziala najwidoczniej ![]() Jakie musze jeszcze przegrac pliki i w jaki sposob 'zaimportowac' Oracle'owi baze poprzez takie zwykle przegranie plikow aby on wstal ? I czy sie tak wogole da ? Nie chce uzywac opcji robienia back'upow z Oracle, chce uzyc juz skopiowanych plikow. Zajmuja w sumie 15 giga. Z gory dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy plik kontrolny wskazuje poprawnie na te pliki danych? Podaj swoją konfigurację.
Ten post edytował Blackhole 20.12.2008, 12:08:02 -------------------- Ściskam prawicę...
Jacek http://doscniewoli.pl/ - wszyscy jesteśmy niewolnikami bankierów! http://jezusimarlena.ovh.org/ YouTube - Egzorcyzmy Anneliese Michel |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze na drugim serwerze powinienes zalozyc instancje o tej samej nazwie i w tym samym miejscu w strukturze katalogow i wtedy bedziesz mogl podmienic pliki (choc reki sobie obciac nie dam:))
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczepie się pod temat, bo mam taki sam problem z którym niemoge sobie poradzić.
Potrzebuje rozwiązania dającego możliwośc na przeniesienie całej bazy danych Oracle XE na inny serwer - zarówna na windowsa jak i na linuxa. Próbowałem przenosić pliki z folderu oradata ale baza wtedy nie chiała sie uruchomić, była informacja o tym ze baza jest w trakcje zamykania (uprawnienia zostały poprawnie zmienione). Próbowałem równiez zrobić kopie zapasową, i ją odtworzyć na nowym komputerze, występował identyczny błąd jak powyżej. Starałem się równiez skrypty z bazy danych wyeksportować, ale i tutaj pojawił się problem - podczas importu pojawiał się błąd: Kod ORA-20001: GET_BLOCK Error. ORA-20001: Execution of the statement was unsuccessful. ORA-20001: Unable to import script. ORA-20001: Application ID and current security group ID are not consistent. <pre>declare l_name varchar2(255); begin l_name := 'F9488002028195200/baza_danych'; wwv_flow_api.import_script( p_name => l_name, p_varchar2_table=> wwv_flow_api.g_varchar2_table, p_flow_id => 4500, p_pathid => Ostanim sposobem jaki mi przyszedł do głowy było napisanie skrypta recznie i uruchomienie go w konsoli. Chciałego go stworzyć za pomocą PL/SQL aby wszystkie struktury tabel były w jednym pliku, jednak przy wpisywaniu po prostu poleceń po kolej "create table" występował błąd (program w takiej formie tylko jedno polecenie naraz moze czytać). Wieć próbowałem zrobić to na blokach na zasadzie: Begin Create table... ... end; begin.... Tutaj błąd występował mówiący o niemożności występowania komendy "create" za słowem begin.... Prosiłbym o jakąś pomoć, jak mozna przenieść baze danych. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Mam server Win2003 z Oracle 10i, z którego codziennie kopiowane sa wszytskie pliki bazy z katalogu ORADATA\baza. Postawilem drugi server jednak po przegraniu plikow bazy do katalogu oradata\baza nie da sie podmontowac bazy. W innych bazach danych typu Firebird czy MySQL mozna bylo przenisc baze poprzez zwykle skopiowanie plikow. Ale to jest ORACLE i to nie dziala najwidoczniej ![]() Jakie musze jeszcze przegrac pliki i w jaki sposob 'zaimportowac' Oracle'owi baze poprzez takie zwykle przegranie plikow aby on wstal ? I czy sie tak wogole da ? Nie chce uzywac opcji robienia back'upow z Oracle, chce uzyc juz skopiowanych plikow. Zajmuja w sumie 15 giga. Z gory dzieki za odpowiedz. Musialbys takze przegrac pliki kontrolne i redo log. I tak, podejrzewam, bedziesz musial zrobic DATABASE RECOVER Robisz, tzw cold backup, ktory troszke utrudnia sprawe. Mam nadzieje, ze zamknales baze przed kopiowaniem plikow ? Jezeli nie, to masz problem. Najlepsza i najlatwiejsza metoda przetransportowania starej bazy na nowa instancje jest wyeksportowanie jej poprzez Data pump, a nie robienie cold-back'ow, ktore powinny miec zastosowanie tylko do trj samej instacji, z ktorej zostaly wyekspotrowane. A najlepszym konsensusem, w Twoim przypadku, byloby zastosowanie tzw trasportu przestrzeni tabel. Robisz to tak: 1. ALTER TABLESPACE twoja_przestrzenie_tabel READ ONLY 2. exp user/pass tablespaces=twoje_przestrzenie_tabel transportable_tablespace=y 3. Kopiujesz wszystkie pliki z poziomu OS i analogicznie przy imporcie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:51 |