![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tworzę serwis/bazę porad dla webmasterów.
Pomyślałem żeby porady udostępniać również w formie RSS. Czy muszę dodawać je ręcznie do pliku RSS czy można jakoś sparsować ten plik w PHP? Jeśli tak to jak to zrobić? Czy z poziomu PHP można zrobić czytnik RSS? Jeśli tak to jak? Proszę o pomoc!!! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tworzę serwis/bazę porad dla webmasterów. Czy z poziomu PHP można zrobić czytnik RSS? Wiec pierwsze hipokrytyczna rada jaka dasz to "Korzystajcie z google". Tworzysz z serwis z poradami a sam nie mozesz nawet znaleźć takich rzeczy hahahah! ![]() http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cz...=Szukaj&lr= -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Plik RSS to nic innego jak najzwyklejszy XML. Możesz napisać skrypt, który generuje ten plik na podstawie bazy danych.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim musisz wiedzie co to jest RSS. To jest kanał, którego nośnikiem są pliki zwykłe XML o zdefiniowanej strukturze. I tyle.
Poczytaj o RSS i zobacz jak mają być skonstruowane pliki XML. Później wystarczy zaprząc do pracy jedną z bibliotek PHP do czytania (jeśli chcesz napisać czytnik) lub tworzenia (jeśli chcesz generować wiadomości RSS) plików XML. Masz do dyspozycji dużo: DOM, SimpleXML, XMLReader, XMLWriter, ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A jak wygląda składnia tego pliku XML?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ok zamknij:(
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok zamknij:( Nie zniechęcaj się tylko dlatego, że powiedziano Ci, byś trochę pomyślał. To nie boli. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
ok zamknij:( Zmień zainteresowania, bo się nie nadajesz na programistę. A jak nie daj Boże nim się staniesz to będziesz bardzo kiepskim.Przecież taki problem do rozwiązania to kwestia kilku chwil, a Ty załamałeś się bo Cię chciałem zmusić do samodzielności. Przecież logicznie myślący człowiek, chętny do poznania czegoś nowego wpisałby w google jakieś zapytanie typu: rss file, rss format, rss standard, .... i masz odpowiedź. Dłużej niż poczekanie na gotowe, co? Już nawet wpisanie bezczelnie po polsku: jak wygląda plik rss daje Ci wynik: developer.mozilla.org :: Czym jest RSS? gdzie masz wszystko łopatologicznie wytłumaczone. Ech, ... P.S. Zdjąłem te bezsensowne ![]() |
|
|
![]()
|
|
mike: jak wpisałem w googole rss to wyskoczyły mi pliki rss więc się zniechęciłem.
batman: już napisałem ten skrypt więc temat do zamknięcie lub usunięcia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jak ja wpisałem w google rss, to dostałem taki wynik na pierwszym miejscu.
Zgodnie z prośbą autora zamykam. Jeśli będziesz miał jakiś konkretny problem w tym temacie, to napisz mi PW, otworzę temat. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:19 |