![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!!!
Kolejnym moim problemem jest cos takiego. Wyciagam jakas wiadomosc z jakiegos serwisu badz portalu i chcialbym aby ta wiadomosc byla zapisywana u mnie w bazie danych. A np nastepnego dnia byla juz wczytywana z bazy danych a nie ze zrodla podstawowego tj. serwisu. Zastanawiam sie czy mozna cos takiego zrobic ... wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypty => php
Oczywiście, że można. Z czym masz problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no wlasnie nie wiem jak to mozna wykonac
i w tym mam problem wiem juz jak wyciagac dane z jakiegos tam serwisu ale teraz chodzi o napisanie jakiejs funkcji ktora bedzie to ladowac do bazy danych a pozniej odczytywac te dane juz z bazy danych -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś takiego:
[php:1:f1902aac26]<?php $adres = "http://www.server.z.ktorego.ma.byc.pobrany.tekst/strona.html"; $result = @mysql_query( "SELECT tekst FROM tabela WHERE adres='$adres'" ); if( @mysql_num_rows( $result ) == 1 ) { list( $text ) = @mysql_fetch_row( $result ); } else { // funkcja pobierajaca text ze strony // i wrzucenie textu do bazy mysql_query( "INSERT INTO tabela ( adres, tekst ) VALUES ( '$adres', '$text' )" ); } ?>[/php:1:f1902aac26] Pisane z palca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podam dla przykladu: chcesz zaladowac pogode z wp.pl na dzien dzisiejszy do bazy i pozniej ja z niej wyswietlac. Wiec: sprawdzasz czy w bazie danych jest juz wpis gdzie np. pole data = aktualnej dacie, jesli nie ma pobierasz dane z innego serwisu,zapisujesz je do bazy. Jesli jest, to wszystko elegancko, wyswietlasz pogode z bazy danych. I tak w kolko...
-------------------- (none)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.08.2025 - 07:20 |