![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem początkującym albo raczej raczkującym w temacie php i mysql. Mam problem z wyświetleniem zapytania, które odwoływało by się do zmiennej z formularza. W formularzu wpisujemy id np. 1 ,a skrypt wyszukuje nam z tabeli user i dane wartości dla user.userid-1. Primary key w tabelach są ustawione pod user.userid i dane.id , Foregin key to dane.user . Próbuję zrobić zapytanie łączone:
ale działa tylko jak się zrobi
lecz tylko dla jendej wartości $id=1. Proszę o szybką pomoc bo to projekt zaliczający semestr na studiach. Poniżej zamieszczam kod z którego korzystałem.
Ten post edytował gigiooo 26.09.2008, 13:39:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
print($id); da zawsze true, czyli 1, stad masz zawsze tylko dla 1.
skoro nie dziala ci .$id znaczy ze pod $id nic nie ma. ciezko dac echo $id i sprawdzic czy cos tam jest czy nie? widze ze robisz =$_POST['id'] wiec pewnie postem nie przesylasz tego id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak na początek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie pomogliście obaj znalazłem buga w kodzie formularza i wszystko gra jak należy.
Mam jeszcze drugie pytanie otóż mam skrypt odpowiadający za logowanie użytkowników, wykorzystuje on sesje - oto kod:
Użytkownicy mają możliwość tylko wejścia w plik rozliczenia.php, a admin w main.php i chodzi mi o to żeby z otwartej sesji w pliku rozliczenia wyłuskać pole user, które jest loginem żeby zrobic zapytanie do generowanie raportów. W pliku rozliczenia.php mam taki kod do sesji:
Czy jeśt taka możeliwość żeby tak to zrobić i uzyskać tą daną? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no przeciez $_SESSION['zalogowany'] zawiera wlasnie ten login. W czym wiec problem?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chyba problem tkwi w tym że nie mam za bardzo pojęcia jak do zapytania wstawić tą wartość bo $_SESSION['zalogowany'] zwraca login, a do wyświetlenia potrzebuje w zapytaniu mieć login w cudzusłowie pojedynczym ' '. Próbowałem oprzeć się na poprzedniej poradzie którą od was otrzymałem hmm ale nie mogę z przebrnąć jak je wsadzić. Próbowałem wyprzedzić je w zapytaniach \' $_SESSION['zalogowany'\' ale tak też nie idzie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wariant pierwszy: zapytanie w apostrofach
query('SELECT * FROM tabela WHERE user_login = \' '.$_SESSION['zalogowany'].' \' '); Wariant drugi: zapytanie w cudzysłowach query("SELECT * FROM tabela WHERE user_login = ' ".$_SESSION['zalogowany']." ' "); Spacje tylko dla zwiększenia widoczności. Nie umieściłem tego w bloku php bo forum zjada literki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 12:57 |