![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem ponieważ mam zapytanie wybierające spinające 9 tabel, które działa na mysql 4.x.x natomiast ta sama struktura i dane w mysql 5 nie zwraca poprawnych wyników (takich jak w 4.x.x) tylko część rekordów. W związku z tym mam pytanie czym to może być spowodowane? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to być wynik błędnej składni JOIN która była dopuszczalna w MySQL4 a nie jest w MySQL5 (tzn. to samo zapytanie z wieloma JOIN może byc inaczej zinterpretowane przez obie wersje).
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nevt całkiem możliwe.
Chciałbym z takiej tabeli (wizualizacja) marki |model |czesc1 |czesc2 |czesc3 ------------------------------------------------------- marka1 | model1 | uklad1 | uklad2 | null _______|______|_______| uklad3 | ------------------------------------------------------- marka1 | model2 | null | null | uklad4 ------------------------------------------------------- marka2 | model3 | uklad5 | null | uklad6 pobrać dane w następującej postaci marka1 model1 czesc1 uklad1 marka1 model1 czesc2 uklad2 marka1 model1 czesc2 uklad3 marka1 model1 czesc3 null marka1 model2 czesc1 null marka1 model2 czesc2 null marka1 model2 czesc3 uklad4 marka2 model3 czesc1 uklad5 marka2 model3 czesc2 null marka2 model3 czesc3 uklad6 Jak takie za pytanie powinno wyglądać? Ten post edytował 100jek 25.09.2008, 17:21:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zacznij lepiej od normalizacji tabeli bo z tego co widzę, to nie jest ona poprawnie skonstruowana.
|
|
|
![]()
|
|
Tabele mam po normalizacji. Ta "wizualizacja tabeli" to jest tylko po to żeby zobrazować mniej więcej powiązania między tabelami.
Mam takie tabele: 1. marki (marka_id int, producent) 2. modele (model_id int, model) 3. telefony(telefon_id int, marka int, model int) 4. ukladytel (ukladytel_id int, telefon int, uklad int) 5. uklady (uklad_id int, uklad) 6. zdjecia (zdjecie_id int, uklad int, zdjecie) 7. telczesc (telczesc_id int, telefon int, czesc int) 8. czesci (czesc_id int, czesc) 9. info (info_id, uklad_id, informacja) zapytanie, które działa w MySQL 4 a nie działa w MySQL 5 to
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 13:52 |