![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, czy da sie to wszystko ujac w jednym zapytaniu?
mam 3 tabele pierwsza: id|imię|nazwisko|id_drugiej druga: id|a1_id trzeciej|a2_id trzeciej|a3_id trzeciej trzecia: id|opis|wartosc chciałbym jednym zapytaniem wyświetlić: imię|nazwisko|id_drugiej| a1_id trzeciej(opis i wartosc)| a2_id trzeciej(opis i wartosc)| a3_id trzeciej(opis i wartosc) czy jest to możliwe? czy trzeba rozbijać na parę zapytań? dziękuje za odpowiedz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mozna. poczytaj o left join
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm
![]() niestety to co mi wcześniej wyszło... to żeby pobrać to co chce muszę wykonać aż 3 zapytania.. $wynik1=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a1=trzecia.id"); $wynik2=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a2=trzecia.id"); $wynik3=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a3=trzecia.id"); nie chciałbym dodatkowo marnować miejsca w drugiej tabeli na opis z trzeciej:S może jakieś bardziej szczegółowe naprowadzenie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest to doskonałem zapytanie - poczytaj na temat joinów ![]() ![]() test3 = pierwsza test2 = druga test = trzecia troche pomiesznae ale działa ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 09:46 |