![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, walczę ze skryptem do usuwania użytkownika bazy danych i samej bazy danych. Po pomyślnym przeprowadzeniu usunięcia tych elementów do bazy mają dodać się odpowiednie wpisy w tabelach db_name db_user db_status . Jak na razie skrypt usuwa jedynie użytkownika :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 18 Dołączył: 28.04.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a istnieje w bazie tabela o nazwie $db_name?
Jak nie ma to skrypt nie przechodzi dalej Jak jest to powinno usuwać i popraw jeszcze jedną linijkę w Twoim przykładnie nr 23
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poprawiłem wszystko według Waszych zaleceń, ale nada skrypt nie działa jak należy, usuwa tylko użytkownika :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 18 Dołączył: 28.04.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a z jakiego użytkownika to usuwasz?
![]() Jak usuwasz to jako użytkownik ten którego usuwasz to jak go usuniesz to nie masz już praw do bazy :] |
|
|
![]()
|
|
skrypt działa z zupełnie innego konta użytkownika bazy danych
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no to musisz sprawdzać po kolei co nie gra
wyświetl sobie zmienną $db_name i sprawdź czy istnieje faktycznie taka baza jeżeli jest to usuń if'a if(mysql_affected_rows() > 0) i zostaw samo $query = "DROP DATABASE IF EXIST $db_name"; $result = @mysql_query($query); i zobacz czy usunie tą bazę będziesz wiedział na czym Ci się wysypuje może na funcji mysql_affected_rows() też wyświetl sobie jej zawartość po usunięciu użytkownika |
|
|
![]()
|
|
skrypt wygląda teraz tak jak poniżej. Usuwa użytkownika, nie usuwa bazy danych, dodaje wpisy do tabeli users, czyli coś nie gra z usunięciem bazy :/ ale co ? ręce mi opadają :/ . zmienna $db_name otrzymuje wartość odpowiadającą usuwanej bazie danych
Zmieniłem zapytanie usuwające bazę na DROP DATABASE $db_name i działa ![]() Ten post edytował easyshare 23.09.2008, 21:05:03 |
|
|
![]()
|
|
to wywal jeszcze @
i zobacz jaki błąd Ci wywali $result = mysql_query($query); |
|
|
![]()
|
|
wywaliłem @ , nie pokazuje żadnych błędów :/ żeby było ciekawiej , działająca wersja skryptu po oddaniu if ów przestaje działać :/ makabra :/
|
|
|
![]()
|
|
To ja już nie wiem
![]() Jeszcze spróbuj tak: Kod $query = "DROP DATABASE ".$db_name; $result = mysql_query($query); albo wpisz mu z palca nazwę bazy i sprawdź ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie działa w obu przypadkach, może mysql_affected_rows() w przypadku DROP DATABASE nie zwraca żadnego wyniku ?
mysql_affected_rows po usunięciu usera zwraca 0 :/ dlaczego ? powinien 1 przecież Ten post edytował easyshare 23.09.2008, 21:34:29 |
|
|
![]()
|
|
Niby powinien a sprawdź tak
mysql_affected_rows($result) |
|
|
![]()
|
|
przerobiłem warunki i jest OK , dla zainteresowanych podaje treść skryptu i dziękuje za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:27 |