Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Logowanie i identyfikacja userów
cycofiasz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, stworzyłem w swojej krótkiej karierze webmastera-programisty kilka działających skryptów, lecz brak im jednego: systemu użyszkodników...

Stworzyłem skrypt rejestracji i aktywacji konta, działa wyśmienicie. Nie nauczyłem się jednak do tej pory tego wykorzystać do logowania. Nie kumam zbytnio sesji... Chciałbym, aby po logowaniu user był rozpoznawany jako konkretny user, i aby w bazie była zapisywana jakas informacja o sesji i przyporządkowanemu jej użytkownikowi, aby można to było wykorzystać np. do jego uprawnień i komentarzy przez niego pisanych...

Wytłumaczy mi to ktoś łopatologicznie? Co dalej, jeśli user wprowadzi poprawnie login i hasło?
Go to the top of the page
+Quote Post
_olo_1984

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeżeli wprowadzi poprawnie login i hasło, przypisujesz dla zmiennych sesyjnych dane, które ci będą potrzebne np. jego login, jego email itp. Możesz zrobić taki myk, że jeżeli istnieje sesja (a w momencie prawidłowej autoryzacji użytkownika np. ustawiasz zmienna $_SESSION['dupa']=true) to pokazywane są inne bloki strony, bądz możesz wogóle podzielić uzytkowników i według stopnia (user, admin) pokazywać/przekierowywać na inne strony, możliwości jest wiele, zależy do czego ci to potrzebne i co będziesz robił. Co do przechowywania sesji oczywiście możesz skorzystać np. z własnego session_handler'a - ale może puki niepewnie stąpasz to pobaw się normalną sesją, zobacz jak działa itp. Chyba w większości odpowiedziałem na Twoje pytanie. Na sam koniec oczywiscie user musi się wylogować. W tedy usuwasz dane z sesji.

--------------------
awake
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:55