![]() |
![]() |
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam problem z zapytaniem:
Mam takie tabele: MATERIAL (id, nazwa,stan) DOKUMENT (id, dokument, operacja, id_mat) I nie wiem jak wykonac zapytanie ktore przy np danych w bazie. id | nazwa | stan 1 | gruszka | 20 id | dokument | operacja | id_mat 1 | P | 10 | 1 <- P - przychod 1 | R | 5 | 1 <- R - rozchod I zeby w wyniku otrzymac 25. Albo same przchody 30. Prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobilem cos takiego ale dziala jedynie jak sa jakies wartosci. Jezeli nie ma w P lub w R nic to jest (NULL) i wszystko przestaje dzialac. Jak to mozna obejsc? |
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wszystko oblicza ale jeżeli nie wystąpił zaden dokument daje NULL co wyniku nic nie zwraca. Jak zrobic zeby np jak zadne operacje nie wystapily przepisalo sam stan ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W postgresql to można zrobić tak :
W mysql pewnie jest coś takiego też ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
nikt naprawde nie wie??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie test to produkty a test2 to przychód / rozchód jeżeli chcesz uniknąć warunku z początku zapytania możesz dawać dla rozchodów wartości ujemne ![]() Cytat Zrobilem cos takiego ale dziala jedynie jak sa jakies wartosci. Jezeli nie ma w P lub w R nic to jest (NULL) i wszystko przestaje dzialac. Jak to mozna obejsc? w strukturze tabeli dać domyślną wartość 0 ![]() Ten post edytował melkorm 24.09.2008, 00:23:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w strukturze tabeli dać domyślną wartość 0 ![]() Co mu to da ? ![]() Rozwiązanie podałem i działa pod mysql również. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...-functions.html Najlepiej rozchody i przychody wpisywać w osobnej kolumnie, a nie tak jak obecnie czy z minusem. Kto to słyszał by przychody i rozchody trzymać w jednej. Wystarczy spojrzeć do standardowej księgi rozchodów i przychodów. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobilem takie zapytanie:
I wyniki wyswietlam tak:
Teraz wyswietla to co chce ale np. jak w bazie jest tylko samo R to zamiast to odejmowac od stanu to on dodaje... dobrze jest jedynie gdy sa R i P lub samo P. R <- rozchod P <- przychód przyda sie pomoc nie wiem czemu tak sie dzieje... |
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Temat do zamkniecia poradzilem sobie z tym... pozdro i thx za wskazowki
|
|
|
--reno-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jeszcze jedno mam takie zapytanie:
i jak zrobic zeby nie wyswietlala sie wartosc jak jest 0 ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nei da się już tego zrobić z poziomu mysql'a chyba że dasz
-> tego nie jestem pewien czy zadziała. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:15 |