![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedstawię Wam mój krótki kod formularza napisanego OPP. Form jest samo przetwarzający się, posiada też krótką walidację, odnośnie tego, czy wartości podane przez użytkownika są liczbami. Ten formularz ma tylko jeden cel: chcę się od Was dowiedzieć czy w ogóle zrozumiałem ideę OPP? Chciałbym wiedzieć, czy rozumiem sens tworzenia nowych obiektów i przeprowadzania na nich operacji. Bo nigdy nie wiem, czy operacje mam opisac poza class'a czy w jakies funkcji class'y?
Ten post edytował ed3k 23.09.2008, 11:52:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat class Form extends Walidate{ To nie ma żadnego sensu. Czy uważasz, że w prawdziwym świecie formularz podatkowy rozszerza panią Krysię z Urzędu Skarbowego, która go sprawdza? Cytat die('Podane wartości nie są liczbami!'); //i za chwilę echo "Podane wartośc: $numbers są liczbami."; Po co mi metoda w(v)alidate(), która nie pozwala mi zareagować na błąd tak, jak chcę? Czy to jest zgodne z duchem OOP? Nie, OOP to sposób myślenia o obiektach i ich relacjach. Tego u Ciebie nie widać, masz kod stukturalny zamknięty w klasy. Sugestia - zainwestuj w literaturę papierową ![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam książkę "Biblia PHP5 i MySQL", czytam na bieżąco przykłady na forum. Czego mi tu brakuje aby się uwolnić o kodu strukturalnego?
Napisałem inny przykład, galerię. Pobiera ona informacje o zdjęciach z bazy danych i je przetwarza wyświetlając miniaturki zdjęć. Jest to początek przyszłej galerii. Może tu lepiej uchwyciłem tego ducha?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ed3k
Zrób jedną rzecz, narysuj tego diagram w UML, a potem pomyśl czy tak powinien wyglądać. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
formularz podatkowy rozszerza panią Krysię z Urzędu Skarbowego, która go sprawdza? Telefonistka dziedziczy po telefonie ![]() Ten post edytował LBO 23.09.2008, 13:53:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 5 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Chełmno/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
partykularnie - OBIEKTOWO oznacza podejście do każdego elementu jak do OBIEKTU. Każdy OBIEKT ma swoje metody (funkcje).
Stworzenie nowego obiektu ma na celu wykreowanie pewnej określonej funkcjonalności jakiegoś abstrakcyjnego tworu programistycznego, czyli - przykładowo - zgrupowania pewnych wielkości w logiczną całość. Z grubsza można by uznać, że wiersz z tabeli w bazie danych jest obiektem (no i na upartego ma jakieś swoje metody w postaci zapytań ![]() Co to daje w praktyce? Dzięki odpowiedniemu podejściu po stworzeniu klasy możemy swobodnie operować nowym, stworzonym przez nas typem, co pozwala na duże uproszczenie kodu, zwiększenie jego przejrzystości, jest także wygodne, bo w przypadku chęci wprowadzenia zmian w jakiejś funkcji dla danego typu (tudzież zmian w dociążonym/przeciążonym operatorze) sprawa sprowadza się do eleganckiej modyfikacji w ciele klasy ![]() wybaczcie bełkot ![]() -------------------- -- http://rafaljakubowski.net76.net --
google's my life ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:37 |