![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
logowanie przy użyciu metody Uwierzytelnianie HTTP w PHP na pewno wszyscy bardziej zaawansowani PHP'owcy znają. Krótko o moim problmie. Co chcę osiągnąć? 1) link 'wyloguj', po którego kliknięciu pojawi się ponownie okno do wpisania danych / ew. link -> zaloguj ponownie, żeby można było zalogować się jako inny user Dlaczego nie mogę tego osiągnąć? 1) jeśli zrobię sobie skrypcik, który najpierw czyści pola $_SERVER['PHP_AUTH_USER'] i $_SERVER['PHP_AUTH_PW'] a później pokazuje okienko do wpisania danych to niemożliwym jest zalogować się ponownie, bo wywoływany jest cały czas ten skrypt (ta sama ścieżka), czyli od razu po zalogowaniu następuje wylogowanie z prośbą o zalogowanie 2) wyczytałem na jakimś forum, żeby zrobić tego linka do http://logout:logout@strona.pl i działał świetnie! Ale do momentu, w którym zobaczyłem, że kochane IE nie obsługuje tego typu rzeczy :/ Niech mi ktoś mądry powie jak to obejść :/ PS. Nie jest dla mnie rozwiązaniem napisanie systemu logowania na sesjach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe, bez przesady
![]() Niestety problem polega na tym, że unset() usunie te dane podczas aktualnego wykonywania skryptu. Przy następnym przeładowaniu zostają one ponownie wysłane w nagłówkach przeglądarki. A jeśli tego unset'a dam przed sprawdzeniem stanu zalogowania, to będzie on czyścił dane za każdym razem - czyli nawet jak wpiszę dobre, to skrypt zobaczy puste pola ![]() Zrobiłem trochę inaczej, też nie do końca poprawnie, ale inaczej się chyba nie da:
Czy jest to jedyna sensowna metoda? Zwróćcie uwagę, że nie da się zalogować ponownie na tego samego usera - trzeba najpierw zmienić w przeglądarce adres z ./logout.php na ./ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Znalazłem przykrą wiadomość na temat wylogowania się z uwierzytelnienia, dotyczącą Podstawowego Protokołu Uwierzytelnienia. http://www.flicks.com/technicalSupport/log...hentication.asp Nie znam się jeszcze dobrze na PHP, a już w ogóle nie na ASP, ale myślę , że sprawa dotyczy tematów powyższych postów. (chodzi o cachowanie haseł i nazw użytkownika przez przeglądarkę, aż do momentu jej zamknięcia). |
|
|
![]()
|
|
(chodzi o cachowanie haseł i nazw użytkownika przez przeglądarkę, aż do momentu jej zamknięcia). Właśnie stąd wynikał mój problem, ale jak pewnie zauważyłeś powyżej - rozwiązałem go w lepszy lub gorszy sposób. Niepotrzebnie odświeżasz temat sprzed 3 miesięcy.
Ten post edytował sowiq 2.12.2008, 12:15:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:57 |