![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przenoszę bazę danych z jednego cmsa do drugiego (joomla). Mam już przerobiony plik z danymi: przykładowy fragment wpisu: 19;57;1;2007-10-21;NULL;00:00:00;NULL; (...) Pierwsze NULL jest w komórce, gdzie wpisywana jest data zakończenia, drugie NULL gdzie wpisywana jest godzina zakończenia. Gdy wczyta się cały plik, to zamiast NULL mam 0000:00:00 oraz 00:00:00. Mocno mi to komplikuje życie, gdyż te zera są wyświetlane i wychodzi głupota. Próbowałem poprawiać w phpmyadminie ale bez oczekiwanego rezultatu - są te nieszczęsne zera. Jedynie z poziomu CMSa mogę to poprawić. Ale poprawianie blisko 3000 rekordów nie jest zachęcające. Czy istnieje jakiś sposób, by zautomatyzować tę czynność. Co do Joomli, to chodzi mi tu o moduł EventList i wpisywanie zdarzeń. Sprawdziłem, że interesujące mnie komórki dopuszczają wartość NULL mam tak ustawione http://img137.imageshack.us/my.php?image=nulllf3.jpg (na kolorowo są interesujące mnie komórki). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak wciągasz te dane do nowej bazy? skryptem php czy przez phpMyAdmin czy jeszcze inaczej?
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane pobieram z phpmyadmina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak?? przez interfejs phpMyAdmin czy zapytaniem sql?? pokaż to zapytanie...
bo skoro masz plik w którym dane ładnie podzielane są średnikami to spróbuj to pobrać bezpośrednio z tego pliku poleceniem LOAD DATA INFILE ... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Z pierwszego cmsa zapisuje zawartość tabeli w formacie excel 2000. Tam dodaję swoje dane i uzupełniam poszczególne komórki (przenoszę dane pomiędzy różnymi cmsami). Potem zapisuję jako CSV (macintosh). Odpalam plik w Editplusie gdzie ustawiam wyrażenia regularne. I dopiero taki plik wczytuję do drugiego CMSa.
|
|
|
![]()
|
|
(powtarzam się) więc skoro masz ładnie przygotowany plik CSV to skorzystaj z dobrodziejstwa MySQL w postaci LOAD DATA INFILE i wciągnij te dane BEZPOŚREDNIO do bazy danych z pomięciem interfejsów CMS'a ... prawdopodobnie cms nie interpretuje napisu NULL jako prawidłowej daty lub czasu i przypisuje do pola zero...
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual!
Also, to use LOAD DATA INFILE on server files, you must have the FILE privilege. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Jest jeszcze jedna rzecz, którą dopiero zobaczyłem wczoraj a dzięki której mogę ręcznie wpisywać NULL:
http://img252.imageshack.us/my.php?image=null1jv3.jpg Jak zaznaczę pola z kolumny NULL, to się ustawia ta wartość. Ale jak to zrobić podczas importu lub później, ale z automatu, by wszystkie na raz włączyć (blisko 3000 rekordów). EDIT: porardziłem sobie komendą UPDATE. Ten post edytował osmin 24.09.2008, 08:24:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 04:30 |