![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę utworzyć za pomocą skryptu bazę i użytkownika bazy danych, naskrobałem pewien skrypt ale nie tworzy on użytkownika, bazę danych tak. Proszę o pomoc w znalezieniu błędu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 5 Dołączył: 26.08.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Oczywiście posiadasz odpowiednie uprawnienia do stworzenia nowego użytkownika w MySQL (root), tak? Wywal '@' z mysql_query i poniżej wstaw:
EDIT: Przyjrzałem się dokładnie i wydaje mi się, że źle próbujesz dodać użytkownika. Spróbuj tak:
Gdzie $username to login, a hasło $password. To co napisałeś to nakładanie uprawnień danemu użytkownikowi, a nie jego dodawanie do MySQL. Ten post edytował conel 22.09.2008, 19:18:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dodaje ci użytkownika ... bo... ty go nigdzie nie dodajesz ...
komenda GRANT złuży nadawaniu uprawnień wcześniej stworzonemu użytkownikowi, a żeby go utworzyć, trzeba użyć polecenia CREATE USER... cytuję z manuala MySQL:
EDIT: conel był szybszy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadziałało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) user dodany do bazy , z tym że ma jedynie uprawnienia USAGE , jak nadać mu odpowiednie uprawnienia ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 5 Dołączył: 26.08.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak to robiłeś wcześniej. Przykład:
$database - nazwa bazy. $username - nazwa użytkownika. PS: Przykład który podałem nadaje uprawnienia specyficzne dla konkretnej bazy danych, a nie globalne. Także w phpMyAdmin ciągle będzie uprawnienia "USAGE". Dopiero jak przejdziesz do edycji uprawnień zauważysz, że zostały zmienione. ;-) Ten post edytował conel 22.09.2008, 19:41:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:28 |