![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zaczne od tego że jestem początkujący jeśli chodzi o PHP. A teraz co do problemu: mam formularz z którego chcę pobrać dane. Serwer php w domyślnej konfiguracji powinien przy przesłaniu danych do pliku php metodą post, przekształcić je automatycznie na zmienne globalne. Niestety tak sięnie dzieje. I tu mam pytanie czy istnieje jakiś sposób aby wymusić tą operację? Dodam że nie jestem administratorem serwera. Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak sposób jest ale czy to ma sens nie lepiej używać po prostu zmiennej $_POST['...']
![]() Zmiana tej zmiennej na zmienną globalną jest dosyć niebezpieczne ale to już twój wybór... global $_POST['...']; Ten post edytował ShadowD 21.09.2008, 16:19:58 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $zmienna=$_GET['zmienna'] Kod $zmienna=$_POST['zmienna'] gdzie $_POST['zmienna'] lub $_GET['zmienna'] jest parametrem pola input w formularzu Kod <input name="zmienna"/>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK Oto kod mioch plików. Niestety ciągle nie wyświetlają się wartości wpisane w formularzu
![]() -dane.html Kod <html> <head> </head> <body> <form action="show.php" method="post"> Nazwa użytkownika: <input type="text" name="Username"><br> Hasło: <input type="text" name="ID"><br> <input type="submit" name="Submit" value="Wyślij"> </form> </body> </html> - show.php Kod <html> <head> </head> <body> <?php error_reporting( 255 ); print( "Nazwa użytkownika: {$HTTP_POST_VARS['Username']}<br>" ); print( "Hasło: {$HTTP_POST_VARS['ID']}<br>" ); ?> </body> </html> Powyższe pliki są prawie że skopiowane z przykładu w książce, mój formularz jest dużo bardziej skomplikowany ale tak czy inaczej w obydwu przypadkach mam ten sam problem. Ten post edytował Doody 21.09.2008, 16:48:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod print( "Nazwa użytkownika: {$HTTP_POST_VARS['Username']}<br>" ); print( "Hasło: {$HTTP_POST_VARS['ID']}<br>" ); Ta konstrukcja jest stara jak świat, z tego co wiem nie dziala juz w PHP5. Uzyj $_POST lub $_GET. Pozaty ja widze to tak: Kod echo "Nazwa użytkownika: $_POST['Username'] <br>";
echo "Hasło: $_POST['ID']<br>"; Ten post edytował Zbooj 21.09.2008, 16:50:01 |
|
|
![]()
|
|
Podziękował!!
Taraz już jest wszystko pięknie i ładnie. Ten post edytował Doody 21.09.2008, 16:59:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie, jeżeli Ci przeszkadza używanie $_POST / $_GET możesz zrobić tak:
Na początku skryptu dajesz raz:
I teraz możesz zamiast $_GET['jakasZmienna'] oraz $_POST['jakasZmienna'] używać: $jakasZmienna Ten post edytował Spirit86 21.09.2008, 21:13:45 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Spirit86 fajna rzecz, a jak zrobić to dla tablicy?
Tzn zeby było: Kod tablica[$key]=$value Tak? Kod foreach($_GET AS $var => $value){ $tablica[$var] = $value; } Generalnie chodzi mi oto, żeby w jednej pętli walidować wiele danych z formularza Ten post edytował Zbooj 22.09.2008, 11:19:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:10 |