![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie nie wiem zabardzo co wpisac w google lub w wyszukiwarce na tym forum bo nigdy nie spotkalem sie z podobnym tematem chcialbym zmienic wyswietlanie chmodow z numerowego wyswietlania na rwx etc.
Robie taa funkcje:
I nic sie nie dzieje a te print_r w funkcjo zwracaja takie cos:
Czyli explode() nie dzieli tego chmod'a tak jak bym chcial poniewaz jest to int jak to poprawic lub wiem moglbym napisac wszytkie mozliwe kombinacje chmod'ow a nie pojedyncze cyfry ale nie chce. Niby banalne ale cos mi nie wychodzi mam normalnie do funkcji dac jako argument tablice?Albo jak to inacze napisac? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 4 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepotrzebnie całkowicie używasz tego explode'a. PHP pozwala na dostęp do dowolnego znaku w stringu tak jak do elemtu tablicy:
Kod <?php function ConvertChmod($chmod) { return getChString($chmod[0]).getChString($chmod[1]).getChString($chmod[2]); } function getChString($iNumber) { switch($iNumber) { case 4: return 'r--'; break; case 5: return 'r-x'; break; case 6: return 'rw-'; break; case 7: return 'rwx'; break; } } ?> Bo ważna sprawa to poznanie możliwości języka... Na twoim miejscu rozejrzałbym się jeszcze po dokumentacji PHP. Kto wie, może jest do tego jakaś wbudowana funkcja. Ten post edytował Albitos 21.09.2008, 14:48:06 -------------------- Albi's Jogger - z pamiętnika młodego programisty
Orodlin Team Member |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod class HumanChmod{
public static function get($rights){ return self::numberToLetters($rights[0]). # owner self::numberToLetters($rights[1]). # group self::numberToLetters($rights[2]); # world } public static function numberToLetters($number){ $wartosc = (($number & 4) ? 'r' : '-'); //read $wartosc .= (($number & 2) ? 'w' : '-'); //write $wartosc .= (($number & 1) ? 'x' : '-'); //execute return $wartosc; } } echo HumanChmod::get('665'); -------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrobilem to jak najprosciej sie da bez kombinowania
Nie wyglada to good jako kod ale wazne ze dziala P.S nie zakladajac nowego tematu jak uzyskac efekt taki ze jak najedzie sie na komorke tabeli(mowa o <tr> i w nim wszystkie <td>) to zmieni ona kolor a jak juz sie na nie najezdza to jest normalna probowalem poprzez onmouseout i onmouseover ale nic -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ooo... nie zadziała? Użyj kodu napisanego przez Łukasz O. Ad. PS Kod tr{ background: red; } tr:hover{ background: blue; } Wiem ale kto uzywa chmodu 756 dalem tylko podstawowe jak narazie potem sie doda albo zmodyfikuje funkcje -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ekhm... chyba nie myślisz, że PRZYKŁAD ma coś wspólnego z ŻYCIEM
![]() a co do podziału na podstawowe i... "inne"? skąd go wziąłeś? ciekaw jestem jakie było kryterium podziału ![]() -------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a co do podziału na podstawowe i... "inne"? skąd go wziąłeś? ciekaw jestem jakie było kryterium podziału Na podstawie tego co widze u innych i u mnie ![]() P.S plusy dla osob ktore zasluguja dam pozniej jak bede mial jeszcze jakis problem to napisze w tym watku nie martwcie sie nie zapomne ![]() Ten post edytował marcio 22.09.2008, 21:37:51 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:38 |