Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] zabezpieczenie tablic
trucksweb
post 20.09.2008, 18:50:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

przerabiam wlasnie swoj skrypt cmsa i do wiekszosci zapytan uzywam tablic, umieszczam takze informacje zmiennych sesyjnych w tablicach, aby byly one latwo dostepne w calym serwisie.
Moje pytanie odnosi sie do sposobu zabezpieczenia danych zawartych w tablicach i odczytywanych z nich.

np. w jednej z tablic mam informacje o uzytkowniku- login/haslo -kodowane etc. czy jest mozliwosc(jesli tak to jaka?) aby uzyskac w sposob nie przeiwdziany dostepu do tych informacji ?

i drugie pytanie,za pomoca informacji zawartych w innej tablicy tworze odpowiednie odnosniki do stron- niestety zmuszony jestem przechowywac w tablicy caly adres od http:// czy jest mozliwosc(jesli tak to jak) aby uzyskac dostep lub nadpisac ta zawartosc ?

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
anonim1133
post 20.09.2008, 19:46:18
Post #2

-----

Znawcą nie jestem ale powiem co myślę, pewno ktoś to skomentuje; )

Cytat
np. w jednej z tablic mam informacje o uzytkowniku- login/haslo -kodowane etc. czy jest mozliwosc(jesli tak to jaka?) aby uzyskac w sposob nie przeiwdziany dostepu do tych informacji ?

Moim zdaniem dopóki nie dasz linku do portalu nie da się sprawdzić czy aby wszystko zabezpieczyłeś, no i czy trzymanie hasła w tablicach nie jest idiotyzmem? czy aby to jest potrzebne ? IMHO na pewno to nie jest bezpieczne ani mądre...
+Quote Post
trucksweb
post 21.09.2008, 17:21:11
Post #3

-----

ok, hasla juz nie mam w tablicy ale inne dane sa- i nadal nie wiem jakie sa mozliwosci zabezpieczenia tablic przed odczytem z zewnatrz pliku ?
Jak zabezpieczac zmienne ktore otrzymuja zawartosc z tablic bo samo stripslashes raczej nie pomoze...

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:43