![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Utworzyłem formularz rejestracyjny który sprawdza czy podane dane pasują do wzorca, jednak pomimo podania poprawnych danych pierwszy preg_match() zwraca FALSE.
Proszę o pomoc -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj jaki login podajesz bo tak to ciężko cokolwiek powiedzieć, z wyrażenia wynika, że dozwolone są jedynie małe litery + cyfry.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
akurczyk
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki login powinien przejść. To spróbujmy inną drogą:
1. sprawdź co naprawdę zawiera zmienna $_POST['login'], nóż widelec jest tam coś jeszcze innego, jakaś spacja albo biały znak 2. zamień wyrażenie na , może to pomoże |
|
|
![]()
|
|
dalej nie działa
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, moja wina, pominąłem fakt, że mają być tylko małe litery
spróbuj
Ja wpisałem kilka testowych wartości i zdaje się działać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
we wcześniejszych wersjach błąd polegał na tym, ze pattern pasował tylko do jednoznakowego loginu.
W ostatniej wersji jedynie, zamiast "*", dałbym "+", ewentualnie np {3,}, aby okreslic minimalna ilość znaków dla loginu ***EDIT Widze, ze dlugosc sprawdzasz osobno, wiec druga linijka mojego postu jest niewazna ![]() Ten post edytował Bonastick 21.09.2008, 11:45:51 |
|
|
![]()
|
|
to co mam zrobić?
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja wpisałem kilka testowych wartości i zdaje się działać. Cytat we wcześniejszych wersjach błąd polegał na tym, ze pattern pasował tylko do jednoznakowego loginu. dopisz ten + lub * tak jak pokazał @delfinum i nie ma prawa nie działać... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:26 |