![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyjaciele!
Przedstawiam poniżej problem nad którym ostatnio pracuję. Na początku wydawało się że to klasyczny przykład relacji. Niestety nie jest to tak oczywiste jak się na początku wydawało. Może ktoś pomoże...? Mam bazy danych: uzytkownicy, uzytkownicy_2_grupy, grupy - modelowo. Użytkownicy: Kod u_id | u_imie | u_nazwisko | u_typ | ========================================== | 1 | Adam | Nowak | kursant | | 2 | Jan | Kowalski | kursant | | 3 | Adam | Roch | nauczyciel | | 4 | Piotr | Gebalski | kursant | | 5 | Michał | Ciaptak | nauczyciel | | 6 | Ewa | Dębska | nauczyciel | | 7 | Marta | Marczak | kursant | itd... Użytkownicy_2_grupy: Kod id | uzytkownik | grupa =============================== | 1 | 1 | 1 | | 2 | 1 | 2 | | 3 | 3 | 2 | | 4 | 4 | 2 | | 5 | 4 | 1 | | 6 | 5 | 2 | | 7 | 6 | 1 | | 8 | 7 | 1 | itd... grupy: Kod gr_id | gr_nazwa | gr_cośtam | itd... | ========================================== | 1 | grupa1 | opis | | | 2 | grupa2 | opis | | itd... I teraz zaczyna się dopiero jazda. Zadanie jest takie: w raporcie o wybranym (pojedynczym) kursancie należy: 1. wylistować wszystkie grupy do jakich uczęszcza (a może do wielu) i tutaj odpowiedź jest prosta: CODE $zapytanie_grupy = " SELECT gr.gr_id, gr.gr_nazwa, gr.gr_poziom, u2g.*, u.* FROM `grupy` AS gr, `uzytkownicy_2_grupy` AS u2g, `uzytkownicy` AS u WHERE gr.gr_id = u2g.grupa AND u2g.uzytkownik = '$id_uzytkownika' AND u.u_id = '$id_uzytkownika' "; gdzie '$id_uzytkownika' jest oczywiście jakimś konkretnym ID. 2. - I TUTAJ powstaje problem: wylistować wszystkich nauczycieli, jacy uczą kursanta Na razie udaje mi się wylistować wszystkich nauczycieli, którzy mają grupy (są przydzieleni do grup): CODE SELECT u.* FROM `uzytkownicy` AS u JOIN `uzytkownicy_to_grupy` AS u2g ON (u.u_id = u2g.uzytkownik) JOIN `grupy` AS gr ON (u2g.grupa = gr.gr_id) WHERE u.u_typ = 'nauczyciel' AND ORDER BY u.u_nazwisko Ale nie można w zapytaniu podać jednoznacznego ID użytkownika ani ID grupy, ponieważ: 1. grupa może mieć kilku nauczycieli 2. kursant może być w kilku grupach 3. wybieramy nauczycieli z tej samej tabeli w której są kursanci (różni ich tylko pole u_typ) Niby proste, ale nie mogę tego przejść. Niestety nie wchodzi w grę przebudowa tabel. Czy ktoś może wie, jak można sprawę załatwić jednym eleganckim poleceniem a nie rekurencją poleceń MySQL? Pozdrawiam Ten post edytował vilq 19.09.2008, 19:29:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strzelam:
wydaje mi się że powinno działać. Daj znać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... a więc sprawa wygląda tak:
1. po zastosowaniu całości w postaci (u_typ = nauczyciel a potem u.u_typ = kursant):
Otrzymuję wszystkich kursantów POZA nauczycielami, niezależnie, czy w ogóle są w jakiejś grupie. 2. Po zastosowaniu zmiany "...WHERE u_typ = nauczyciel [...] u.u_typ = kursant" otrzymuję wszystkich nauczycieli razem z tymi bez przydzielonej żadnej grupy 3. Po zastosowaniu kombinacji "...WHERE u_typ = kursant [...] u.u_typ = nauczyciel" dokładnie to samo co w punkcie 2. 4. Po zastosowaniu kombinacji "...WHERE u_typ = kursant [...] u.u_typ = kursant" dokładnie to samo co w punkcie 1. Kolejna próba to zatem było przypisanie do podzapytania konkretnej wartości $id_uzytkownika:
i wtedy dokładnie to samo. Wniosek: wszystko to, co jest w podzapytaniu nic nie daje i nie ma wpływu na wynik. Przy okazji wpadł mi pomysł: funkcja listingu wszystkich grup do jakich kursant uczęszcza działa OK i jest przetestowana. Może więc użyć tych wyników do konstrukcji tabeli tymczasowej? W wyniku takiego zapytania mamy kolekcję ID grup do których jest zapisany kursant. Czy to coś daje? Pozdr Ten post edytował vilq 19.09.2008, 19:57:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jak wyświetlasz wynik zapytania, bo wydaje mi się że coś źle robisz. Najlepiej spróbuj wykonać to zapytanie w phpMyAdminie i zobacz co jest zwracane.
Ja otrzymuję wynik: CODE adam nowak | grupa1,grupa2 | adam roch,ewa debska,michal ciaptak jan kowalski | | marta marczak | grupa1 | ewa debska piotr gebalski | grupa1,grupa2 | adam roch,ewa debska,michal ciaptak W pierwszej kolumnie jest kursant w drugiej, do jakich grup uczęszcza, w trzeciej, jacy nauczyciele uczą w tych grupach |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, dobry pomysł. Wyświetlam wyniki tak:
To powyżej to wersja udziwniona, ale za to wreszcie działa. Z zapytania poprzedniego jest pobierana lista ID grup i potem budowane zapytanie typu "JOIN grupy gr ON $grupy_zapytanie" czyli w ciąg warunków OR. Nie jest to eleganckie ale działa. Drugi sposób rozwiązania tego problemu to tworzenie tabeli tymczasowej, ale działa to dosyć wolno i obciąża serwer. W przypadku wykonywania kilku tysięcy takich zapytań różnica jest spora. Sposób podany przez Ciebie jest bardzo fajny i elegancki, faktycznie zapomniałem o wyświetlaniu wyników. Może coś podrzucisz? P.S. Dopiero po zaktualizowaniu za serwerze MySQLa do wersji 4.1 zaczęły mi działać podzapytania. Całkiem zapomniałem że 4.0 nie ma tej funkcji... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z kilkoma zapytaniami sql prosze o pomoc
![]() zad1 1)napisz polecenie sql tworzac tablice miejscowosci, zakladajac ze tabela woj juz istenieje w bazie 2) napisz polecenie sql zwracajace wszystkie nazwy województw wraz z nazwa grupy wiekowej, ktora w danym wojew najlczniej planuje brac udzial w wyborach. w przypadku gdy w danym wojew nikt nie zamierza brac udzialu w wyborach powinna byc zwrocona tylko nazwa wojewodztwa bez zadnej grupy wiekowej dodatkowo mamy tabele : wojewodztwo w niej (id_wojewodztwa, nazwa) miejscowosc (od_miejscowosc, id_wojewodztwa, nazwa, l_mieszkancow) ankieta(id_ankiety, id_miejscowosc, wiek ,planuje_udzial) typ_miejscowosci(id_typ_miejscowosci, nazwa, od_liczby_mieszkancow, do_liczby_mieszkancow) grupa_wiekowa(id_grupy, nazwa, od_lat, do_lat) oraz zad 2 dana jest baza danych z tabelami: dzial(id_dzial numeric (8,0), nazwisko_imie varchar(100)), pensja numeric(8,2)) napisz polecenie sql ktore zwroci liste wsyzstkich pracownikow z dzialu ktory zatrudnia najwieksza liczbe pracownikow. jezeli beda istanialy dwa lub wiecej takich dzialow to polecenie ma zwrocic pracownikow wszystkich tych dzialow |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
proszę nie odgrzebywać starego tematu tylko założyć nowy, zamykam.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:44 |