![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Skąd: Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Kurcze, aż wstyd się przyznać ale nie mogę sobie z tym poradzić. A więc do rzeczy: Mam tebelkę Zakup, która po wprowadzeniu danych i selekcie wygląda tak: Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|___ NULL _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| Kolumna Id_Faktura_Vat nie jest wogóle wpisywana w czasie wprowadzania informacji do tabeli Zakup. Jeśli jednak mam już tabele Faktura_Vat która wygląda np. tak: Id_Faktura_Vat |__ Cos _|_ Cos2 __|_ Cos3 _|__ Cos4 __|__ Cos4 __| ------------------------------------------------------------------------------------------ _____ 1 ______|__ 23 ___|__ 1 ___|___ 2 __|___ 3 ____|___ 1____| Jak dodać Id_Faktury do Tabeli Zakup do wiersza Id_Zakupu = 1 aby uzupełnić tego NULL-a? Napisałem na szybko zapytanie: $query2 = "Insert into Zakup(Id_Faktura_Vat)values(".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat'].")"; $wynik2=mssql_query($query2); Ale ono dodaje tylko Id_Faktura_Vat do zakupu jako nowy wiersz a nie do starego i wynik który mnie nie zadowala wygląda tak: Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 ___|___ NULL ______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____| ____ 1 ______| ___ 2 ___|_____ 1 _______| NULL __|_ NULL __|___ NULL _|____ NULL ____| Czy ktoś może mi pomóc napisać zapytanie (lub inna opcja) które pomoże mi uzyskać takie wstawienie Id_Faktura_Vat tam gdzie potrzeba tj: Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ __ 1 ____|___ TUTAJ ____|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| Z góry dzieki za pomoc Ten post edytował deszczowy 18.09.2008, 23:09:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś takiego?
$query2 = "UPDATE Zakup SET Id_Faktura_Vat=".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat']." WHERE Id_Zakup=".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Skąd: Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie przesłane przez kolegę nOwy:
$query2 = "UPDATE Zakup SET Id_Faktura_Vat=".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat']." WHERE Id_Zakup=".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat']; Działa lecz połowicznie. Wstawia mi w miejsce NULL-a wartośc Id_Faktura_Vat. Jeśli jednak z Zakupie mam: (Id_Zakup=1, Id_Zakup=2 to są dwa towary które chce aby sie znalazły na jednej fakturze, a wiec Id_Faktury musi być takie samo) Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|___ NULL _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| ___ 2__|___ NULL _______|__ 115 _|__ 2 ____|___ 7 ____|____ 3_______| To kod wysłany przez kolege nowego dopisuje tylko Id_Faktura_Vat w miejscu Id_Zakup =1 a Id_Zakup =2 nadal jest NULL. Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|_____ 1 _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| ___ 2__|___ NULL _______|__ 115 _|__ 2 ____|___ 7 ____|____ 3_______| Idąc tym tropem, napisałem zapytanie o treści: $query2 = "UPDATE Zakup SET Id_Faktura_Vat=".$wiersz_Zakup['Id_Faktura_Vat']." WHERE Id_Klient = ".$_SESSION['Id_Klient']; lecz po jego odpaleniu wygląda to tak: Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|_____ 1 _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| ___ 2__|___ NULL _______|__ 115 _|__ 2 ____|___ 7 ____|____ 3_______| Mam taką tabelkę gdzie tutaj z kolei Id_Zakup=1 i Id_Zakup=2 to są dwa różne zakupy więc nie przysługuje im w tym przypadku wspólna Faktura a więc i współny Id_Faktura_Vat. Niemniej jednak moje zapytanie zamiast dopisać Id_Faktura_Vat= 2 Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|_____ 1 _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| ___ 2__|_____ 2 _______|__ 115 _|__ 2 ____|___ 7 ____|____ 3_______| robi mi coś takiego, Pojawia sie Id_Faktura_Vat=2 ale nadpisuje również Id_Faktura_Vat=1 na 2. Id_Zakup | Id_Faktura_Vat | Id_Kosz | Id_Klient | Id_Towar | Ilosc_produktu | ------------------------------------------------------------------------------------------------------ ___ 1 __|_____ 2 _______|__ 114 _|__ 2 ____|___ 3 ____|____ 1 _______| ___ 2__|_____ 2 _______|__ 115 _|__ 2 ____|___ 7 ____|____ 3_______| HELP ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wroc do podstaw SQL.
We WHERE musisz wskazac ktore wiersze maja zostac updatowane:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:19 |