![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym wykorzystać phpmailer do formularza kontaktowego, ale nie wiem jak dołączyć wysyłanie kopii wiadomości do użytkownika jeżeli zaznaczy checkbox że chce otrzymać kopię danych wpisanych w formularzu. Problem polega na tym, że chciałbym rozbić wysyłkę na dwa emaile tak żeby użytkownik nie wiedział gdzie poszedł e-mail poza kopią którą on otrzyma, standardowo wpisuję $mail->AddAddress("email1@test.pl", "Ja"); $mail->AddAddress($email_z_formularza, $imie_z_formularza); ale wtedy jedna wiadomość ma w polu do dwa e-maile. Jak wykorzystać klasę phpmailer w formularzu kontaktowym, żeby użytkownik otrzymywał kopię danych wpisanych w formularzu jeżeli zaznaczy taką chęć poprzez checkbox, a dodatkowo żeby były wysyłane dwa e-maile tak żeby użytkownik nie miał w polu do swojego e-maila i mojego ? W miarę potrzeb mogę wrzucić trochę kodu formularza Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Artur |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przyszłość warto zapoznać się z innymi metodami w klasie.
Pewnie zainteresują Cię PHPMailer::AddCC() i PHPMailer::AddBCC() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca... znam AddCC() i AddBCC(), ale wolałbym wrzucić np. swój adres i adres podany w formularzu do tablicy, a później jakąś pętelką wrzucić je do AddAddress, chciałbym trochę przerobić treści wysyłane do mnie i jako kopię do użytkownika, np. treści wysyłanej do mnie byłby dodatkowo adres ip użytkownika który wysłał wiadomość poprzez formularz... mam nadzieje że teraz jasno napisałem...
Coś podobnego robię wysyłając e-mailing z bazy mysql, a jak takie coś zrobić na tablicy dla dwóch e-mail (mojego i wpisanego przez użytkownika w formularzu) ![]() Pozdrowienia Artur Ten post edytował Arti79 18.09.2008, 22:48:54 -------------------- Pozdrowienia
Artur |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązań jest kilka, wymienię cztery:
1. Możesz stworzyć drugi obiekt 2. Możesz dodać jednego odbiorcę, wysłać maila, następnie wykasować odbiorców metoda ClearAddresses, znów dodać odbiorcę (siebie) dodać drugą treść (Body) i wysłać (czysto teoretyczne rozważanie, bo nie próbowałem) 3. Skorzystać z funkcji mail() ![]() 4. Korzystasz z prostszej klasy -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
A możesz coś więcej napisać o pkt. 1 i 2 ?
Wolałbym skorzystać właśnie z tej klasy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ojj... no chyba dość zrozumiale napisal.
1) Dodajesz pierwszego adresata 2) wysylasz maila 3) czyscisz dodanego adresata - ClearAdresses 4) Dodajesz kolejnego adresata 5) znowu wysylasz maila ps: Cytat 4. Korzystasz z prostszej klasy PHPMailer jest naprawde prostą klasą -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
oki, czyli mniej więcej tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Te ostatnie ClearAddresses jest zbedne. Przeciez juz wiecej nic nie wysylasz
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Spróbuję tak jak napisałem wyżej po waszych sygestiach, bez ostatniego ClearAddresses.
Dziękuję nospor i camikazee za pomoc. Ten post edytował Arti79 19.09.2008, 08:50:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:24 |