![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela wyglada nastepujaco
Zamowienia(nr_zam,data_zam,id_klienta,wartosc_zam) Zapytanie ktore proboje stworzyc to Podac wszytskie numery zamowien zlozonych po 01/01/2008, ktorych wartosc przkracza srednia wartosc zamowien z tego samego dnia.... narazie stworzylem zapytanie ktore liczy srednia zamowiena dla danego dnia ale nie wiem co dalej... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem pewien, że można optymalniej (zapytanie na 1019 testowych rekordach wykonywało się u mnie 0.2 sekundy) -------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety Twoje zapytanie nie zwróci wyników a nawet jeśli, to zakładając, że data zamówienia to timestamp to podane zapytanie pogrupuje tylko te złożone w tym samym momencie (z daty trzeba wyodrębnić dzień)
-------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie określiłeś wcześniej formatu daty. Jeżeli masz rrrr-mm-dd hh:mm:ss to data_zam zmień wszędzie na LEFT(data_zam,10).
Jeżeli masz timestamp to dodatkowo w zapytaniu przekonwertuj to na rrrr-mm-dd za pomocą funkcji FROM_UNIXTIME(). Najlepiej wklej tutaj strukturę tabeli i kilka przykładowych rekordów, bo chyba nikt na forum nie ma zdolności przewidywania jak to u ciebie wygląda. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podumalem i przerobilem troszke kod... dalem distinct zeby wyciagnac srednie wartosci faktur dla danego dnia... data_zam to zwykly DATE 'RRRR-MM-DD'. Wielkie dzieki za pomoc!!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:34 |