![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z moim skryptem. Jestem początkujący więc proszę o cierpliwość. Przy wypełnianiu formularza na stronie internetowej mam podać cenę. Wartość w tym polu musi być wyrażona cyframi dodatnimi a ja chce żeby można było wpisać tam znak "-" niedostępny.
W kodzie to wygląda tak: Kod if( isNaN(frm.sb_price.value) || frm.sb_price.value<=0) { alert('Określ cenę cyframi dodatnimi'); frm.sb_price.focus(); frm.sb_price.select(); return(false); Kod if ( !is_numeric($sb_price) || ($sb_price <= 0) ) { $errs[$errcnt]="Cena musi być wyrażona cyframi dodatnimi"; $errcnt++; } Co trzeba zmienić żeby można było wstawić znak "-" ? Ten post edytował tajfo 18.09.2008, 14:52:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze zły przedrostek. [JS] a nie [PHP].
Po drugie Kod <input type="text" id="truli"/> <input type="button" value="ops" onClick="if(!isNaN(document.getElementById('truli').value)){alert('JEST')}" /> Działa mi dla liczby -24.24 zatem gdzie ty widzisz problem ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wartość w tym polu musi być wyrażona cyframi dodatnimi a ja chce żeby można było wpisać tam znak "-" niedostępny. A nie lepiej zrobić w tym przypadku pole nieaktywne?? Cytat Działa mi dla liczby -24.24 zatem gdzie ty widzisz problem ? Ale nie powinno. Ten post edytował Sławo 18.09.2008, 14:28:41 -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz mi wyjaśnić czemu nie powinno mi to działać ?
|
|
|
![]()
|
|
To jak to będzie?
W skrypcie w polu gdzie wpisuje się wartość cyfrową jest kod Kod <input name="sb_price" type="text" id="sb_price" value="<?php echo $sb_price; ?>" size="5" maxlength="30"> Co trzeba dodać/zmienić żeby można było wpisać "-" |
|
|
![]()
|
|
Nic nie trzeba zmienić. Odpowiedz na pytanie gdzie masz sprawdzaną wartość liczbową czy w js czy php bo widziałem skrypty do obu.
Poza tym zauważyłem if ( !is_numeric($sb_price) || ($sb_price <= 0) ) co oznacza, że nie możesz mieć liczby mniejszej niż zero! Ten post edytował golaod 18.09.2008, 15:18:24 |
|
|
![]()
|
|
Nic nie trzeba zmienić. Odpowiedz na pytanie gdzie masz sprawdzaną wartość liczbową czy w js czy php bo widziałem skrypty do obu. W js bo błąd pojawia się w formie okienka windowsa ale kody są oba w skrypcie. Poza tym zauważyłem if ( !is_numeric($sb_price) || ($sb_price <= 0) ) co oznacza, że nie możesz mieć liczby mniejszej niż zero! To wiem, tyle, że ja chce mieć możliwość wstawienia tam zamiast liczby także znaku "-" wtedy obok ceny produktu w sklepie będe miał znak "-" czyli niedostępna bo jaką cene wpisze jeśli nie znam ceny w danym momencie? I tylko o to chodzi bo mój skrypt nie daje takiej możliwości. Nie wiem czy nie trzeba czasami napisać tego kawałka kodu w inny sposób bo z tego co widze to skrypt sprawdza czy wartość jest numeryczna dodatnia czy nie i na tym koniec ![]() Ten post edytował tajfo 18.09.2008, 15:47:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wystarczy Ci dopisanie jednego, głupiego warunku, który załatwiałby wszystko?
Kod if( frm.sb_price.value != '-' && (isNaN(frm.sb_price.value) || frm.sb_price.value<=0)) { alert('Określ cenę cyframi dodatnimi'); frm.sb_price.focus(); frm.sb_price.select(); return(false); PS. Jakbyś w pierwszym poście od razu logicznie napisał o co Ci chodzi, od razu dostałbyś odpowiedź. Ten post edytował sowiq 18.09.2008, 18:08:18 |
|
|
![]()
|
|
Hmm no nie bardzo to chce działać. Jak dodam ten kod to inny element nie działa na tej stronie: dodawanie kategorii więc jest jeszcze gorzej bo wogóle nie mogę przejść procedury dodawania produktu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci pokazałem jak poprawić WKLEJONY KAWAŁEK KODU. Nie wiem co ma piernik do wiatraka, że Ci nie działa dodawanie kategorii. Musisz mieć gdzie indziej błąd.
|
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki wszystko śmiga tylko po wypełnieniu, kiedy chce zapisać dane czyli wysłać ofertę to wyskakuje błąd, że nie można zamieścić oferty czyli nie zapisuje do bazy danych?
Da się to zapisać jakoś inaczej w kodzie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 19:58 |