![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy dobrze rozumiem model routera? To ma być prosty obiekt który zajmuje się generowaniem linków?
przykład użycia (w moim rozumieniu):
no i otrzymuje link:
lub jesli potrzeba to mogę miec inną postac linku
Martwi mnie jednak, że to wprowadza sporo niepotrzebnej abstrakcji. Zaletą jednak jest to że wszystkie linki przechodza przez jeden obiekt i mogą być łatwo zmieniane. Moje pytanie to czy dobre mam założenia i czy taki obiekt się opłaca? Ten post edytował Black-Berry 18.09.2008, 13:37:24 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Router nie tylko generuje linki z podanych zmiennych, ale i także potrafi taki link zamienić spowrotem na zmienne.
Nie musisz się ograniczać do oczywistych rzeczy. Router dla www, prócz linków, może sprawdzać też nagłówki. Dodatkowo aplikacja może posiadać (w zależności od kontekstu uruchomienia) różne Routery - jeden dla konsoli, drugi dla WWW, a jeszcze inny dla XML-RPX, czy SOAP. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co u Was robi obiekt router ? Macie taki obiekt w swoich frameworkach ?
Ten post edytował Black-Berry 18.09.2008, 15:48:00 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak... mam(y?)
Ja osobiście nie korzystam z Symfony, ale ten fragment (Routing) pod względem funkcjonalności można by powiedzieć "skopiowałem". Polecam zapoznanie się "jak to tam zrobili" - a zobaczysz, co jeszcze Router (ogólnie Routing) może zdziałać. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 07:06 |