![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem z datą, tj chodzi tutaj o datę urodzin użytkownika. Zawsze robiłem datę jako w bazie typ int(11) ale teraz to okazało się zawodne do ludzi starszych np maja 50 lat. I wtedy moje rozwiązanie się wali. Dodatkowym problemem jest, że po wpisie daty do bazy mysql: np 1.1.1950 robi się data: 19-01-2038 ; nie wiem skąd takie błędy powychodziły. Podejrzewam, że problemem jest sposób zapisywania daty w bazie przez typ int();
Kod który jest używany do zapisu danych w bazie:
Zaznaczam ze problem jest tylko z osobami po ~40sce ... Proszę o jakieś pomysły jak to rozwiązać bo ja siedzę już dobre parę godzin i mi pomysły się wykończyły Ten post edytował Hpsi+ 18.09.2008, 11:07:35 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
stosuj date w postaci unixowej albo zmien typ pola na tinytext i zapisuj jako format date
-------------------- Pomogłem ?? Kliknij pomógł :) || kallosz.pl
----------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie ma innego rozwiązania na to by jechać na intach, już tłumaczę dlaczego: to jest powiązane z kikonastoma innymi skryptami i trochę męczące byłoby przerabianie tego w ten sposób
-------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 121 Pomógł: 1 Dołączył: 4.01.2004 Skąd: Jawor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do przechowywania dat w mysql służą specjalne typy kolumn takie jak:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...time-types.html -------------------- www:
WebMind.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Proszę poprawić tytuł tematu, same tagi nie są tytułem.
|
|
|
![]()
|
|
Proszę poprawić tytuł tematu, same tagi nie są tytułem. Ok zaraz porawie ;-) Ale ogolnie dobra, przerobie na datetime, i teraz jak mam zrobić wyszukiarke do tego bez zbedenego babrania sie w php, zeby kazde pole w mysql przerabiac tj .
tak mam jesli jest na intach a w typie "date" ? -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to Ci pomoże:
http://www.pear.php.net/package/Date/ - PEAR i klasa Date_Calc - to powinno rozwiązać Twoje problemy, piszą ża obsługuje od 1r. naszej ery do roku 9999.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra zrobiłem za pomocą typu Date
ale teraz mam problem w jaki sposób w mysqlu przeszukać np robie kryterium od 18 do 22 lat .. i robie sobie zapytanie
i niestety nie wyszukuje mi danych z bazy danych ... -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
normalnie phpion bym powiedział ze cie kocham
![]() dzięki nie pomyślałem o takim rozwiązaniu i caly dzien wyzywałem. Dzięki wszystkim za pomoc ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 05:57 |