![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam bazę danych którą muszę maksymalnie zabezpieczyć. Baza (najnowszy PostgreSQL) postawiona jest na Windows 2008 WE, system ma zainstalowany firewall, antywirus, posiada także "filtrowanie" ustawione na routerze... Narazie zabezpieczam bazę danych poprzez filtrowanie użytkowników w pliku pg_hba.conf: host baza ca@35gr 0.0.0.0/0 md5 host baza W9e4ds 127.0.0.1/32 md5 .... Chciałbym jeszcze dodać poszczególnym użytkownikom uprawnienia do poszczególnych tabel w bazie (np. SELECT,UPDATE itp)... Wie ktoś może jak to zrobić?? Czy konfiguracja pg_hba i tych uprawnień wystarczy do zabezpieczenia bazy?? Łukasz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pg_hba wystarczy do bazy. Do tabel zastosuj GRANT http://www.postgresql.org/docs/8.1/static/sql-grant.html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
GRANT SELECT | INSERT | UPDATE ON tabelka TO użytkownik - tak to się zapisuje??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, "|" to alternatywa.
Uzyj pgAdmina III, lub innego graficznego narzedzia, bedzie prosciej. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
to może spróbuję poprzez pgAdmin...
![]() wpisałem sobie wszystkie loginy i hasła do zakładki "Zarejestrowane role" (grupy ról mam 0) i gdzie teraz ustawić te uprawnienia?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo Nie ucz takiego podejscia - consola i SQL z palca
![]() @northwest Wlasciwosci tabeli i tam ustalasz uprawnienia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oki,poradziłem sobie
![]() ps. jak wykonujecie backupy PostgreSQL?? Jakoś z automatu?? |
|
|
![]()
|
|
Tak na serwerze z crona odpalam, dane sie zrzucaka, pakuja i wtedy zostaje gdzies na innym dysku lup przez scp leci na inny serwer. Kwestaia jak kto woli. Backup reczny tez robie z lini polecen.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ręczny to wiem...
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jest cos takeigo jak harmonogram zadan.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:45 |