![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam do was takie oto pytanko..
Proboje uniknac sytuacji w ktorej refresh strony dodaje mi ponownie wpis do bazy w zwiazku z tym wymyslilem sobie cos takiego ze potrzebowalbym sprawdzenia czy w zzz, w kolumnie xxx znajduje sie juz wartosc bbb jesli tak to nic sie nie dzieje, jesli nie to wykonuje inserta.. tylko jak sprawic aby kolumna byla przeszukana i czy nie spelnia danego kryterium? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select * from x where a='$a' and b='$b'
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale jak sprawdzic wynik zwracany przez takie zapytanie? Cos takiego?
Poprosze o ew. poprawki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
takie wyrywki jedno linijkowe to za duzo mi nie tlumacza..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wysylasz formularz na form.php,
dodajesz tam rekord itp i robisz to przekierowanie (ten moj kod) przeniesie cie napodany tam adres wcisnienie F5/refresh NIE spowoduju PROBY dodania znowu tego rekordu (przeciez juz jestes na innym adresie) - i po problemie teraz jasniej? ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie mogę tak zrobić niestety ponieważ mam na 2 etapach te dane przekazywane..
najpierw jest widok podglądowy, a następnie po zatwierdzeniu go wyświetla się widok do druku w osobnym oknie i tylko na tym etapie dopiero mogą być dodane wpisy do bazy, dane do ostatniego etapu przekazuję w sesji więc w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie chyba coś takiego co napisałem w 2 poście moim chyba.. tylko jak by to jeszcze działało.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$sql= select....
$num_res=mysql_num_results($sql); if($num_res>0) podany rekord istnieje else indert into... Ten post edytował peter13135 16.09.2008, 18:41:09 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanów się czy nie możesz nadać tej kolumnie UNIQUE. Wtedy drugi wpis do tej tabeli gdzie kolumna xxx będzie miała wartość zzz się nie doda, baza zwróci błąd.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
w zasadzie to nie glupie rozwiazanie!
myslalem przez chwile o tym ale wypadlo mi z glowy bo potraktowalem to jak id a ja potrzebuje w tej kolumnie dane o okreslonej formie.. dzieki za sugestie! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
A ja będę ten niedobry i powiem, że było milion razy.
Zamykam. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:56 |