![]() |
![]() |
-Gość- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie na początku napisze o co mi biega mianowicie umówiłem się z nauczycielem ze jesli napisze sklepik intern i po sprawdzeniu jesli nie zdoła sie dostac do srodka dostane 6 na koniec roku no wiec do żeczy napisałem sobie juz skrypt rejestracji
Kod <? if (!$login ||!$haslo ||!$haselko ||!$email) { print "nie uzupełniono wszytskiego"; exit; } $login = addslashes($login); $haslo = addslashes($haslo); $haselko = addslashes($hasleko); $email = addslashes($email); @$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "krasnal"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("serwis"); $query = "insert into rejestracja values ('".$login."', '".$haslo."', '".$haselko."', '".$email."')"; $result = mysql_query($query); if ($result) print "Użytkownik <b>".$login."</b> z adresem <b>".$email."</b> został poprawnie zarejestrowany.Dziękujemy."; else { print "W bazie istnieje już uzytkownik <b>".$login."</b> .Spróbuj jeszcze raz."; } ?> chodzi mi na poczatek abyście mi wskazali jak go zabezpieczyć ![]() ![]() |
|
|
![]() |
--gubus15-- |
![]()
|
Goście ![]() |
pomóżcie mi prosze was
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 22.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob strone na ktorej bedziesz przedstawial produkty z cena napisz ze jeli kolo chce cos kupic musi wyslac kase przekazem pocztowym i daruj sobie baze danych twoj nauczyciel bedze musial wtedy znac haslo do ftp.
Zeby kozystac z mysql w celach zarobkowych serwer na ktorym masz strone musi miec odpowiednia licencje a takie serwery sa platne. Kolejna kwestia to to czy ty jestes w stanie wystawic rachunek albo fakture. Mozna do tego podejsc tez z drugiej strony sprzedajesz powiedzmy produkty x-sklepu ktory znajdzesz na osiedlu tylko sklep wyastawia fakture czy tam rachunek a ty po kontakcie telefonicznym z kupujacym dogadujecie sie co do platnosci... -------------------- Czy sprzedal sie juz czy dopiero ma? Oto pytanie, ktore stawiam wam. A czemu gdy byl, to nic tylko spal? Ze mna co lubie go gadac nic nie chcial. A czemu to gra, a tamtego nie. Chyba nas wszystkich nic nie szanuje. Jaki byl kiedy pil? Jaki byl kiedy gral? Czy to ten czlowiek sam czy moze rozni dwaj?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie nie nie zle mnie zrozumiałes mam to stworzyć dodatkowo tylko dla nauczyciela tak o zeby miec po prostu 6 na koniec roku chce widziec ze potrafie takie cos stworzyc nom i reszta to już do góry napisane
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już w tym momencie może się dostać do bazy, jak jest odpowiednio kumaty i bodajże użyte jest odpowiednie kodowanie. Mówię to tylko jako ciekawostkę, bo jeśli chce się mieć 6, to jednak wypada samemu "postudiować" wymagany materiał i przychodzić z konkretnymi pytaniami, lub z konkretnym systemem. Podpowiedź - po to jest skonstruowana funkcja specjalna pod mysql, żeby nie używać funkcji zabezpieczających, które są do wszystkiego na raz. Jaką funkcję zamiast addslashes - poszukaj ![]() Następna podpowiedź - prawdopodobnie musisz poczytać o register globals. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisze skrypty ale w tej pomocy bys mi mógł pomuc i wyjasnic to jalepsze co moze byc napisz co i jak ma byc co i co jest w skrucie i bede wiedział juz na przyszłości
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po polsku?
Napisałam dwa zagadnienia, którym powinieneś poświęcić uwagę. Nie mówiąc już o tym, że pisząc w google "bezpieczeństwo skryptów php" dostajesz obszerne odpowiedzi i wykłady na zagadnienia o bezpieczeństwie. A artykuł na portalu php.pl jest jednym z pierwszych wyników. Zapoznaj się z nim dokładnie i zapamiętaj sobie, że jeśli nie nauczysz się szukać - nic nie zrobisz. Btw, register globals są omówione jako "Podstawianie zmiennych PHP". Ten post edytował Shili 15.09.2008, 19:32:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to dostałbyś ode mnie ocenę 1 z ortografii .. ja wiem, może jestem stary i mam staroświeckie podejście do tego ale jak czytam kwiatki typu "skrut, pomuc " itp itd to mnie zalewa .. no ale się nie czepiam
Po drugie dostałbyś ode mnie ocenę 1 z podejścia do zaliczania ( zdobywania lepszej oceny ). Wystarczy poszukać bo temat bezpieczeństwa jest bardzo powszechny. Po trzecie dostałbyś ode mnie ocenę 1 z obsługi forum a dokładniej wyszukiwarki. Jest wielki rozbudowany na 11 chyba już stron na temat bezpieczeństwa skryptów Bezpieczeństwo - temat przypięty Przeczytaj, zrozum, zastosuj i w razie problemów pytaj ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
OK chyba wiem $_POST[zmienna] tak?
jak mam zrobic logowanie odwolujac sie do tej rejestracji?? |
|
|
![]()
|
|
No skoro masz zapisywane loginy i hasła w bazie, to robisz formularz logowania i sprawdzasz dane przesłane przez użytkownika. Jeśli istnieje rekord, który ma dokładnie taki sam login i dokładnie takie samo hasło, to logujesz. W przeciwnym razie nie.
Kurcze, na 6 to jednak wypada pomyśleć. Nauczyć się. A nie czekać na gotowe. Więc próbuj - tak długo jak się da. @down Jestem kobietą ![]() Ten post edytował Shili 15.09.2008, 19:47:48 |
|
|
![]()
|
|
od bezpieczenstwa nie chciałem zaczynać ale tak wyszło na początek to jak mam sie odwołąc aby napisac logowanie może mi ktos zacznie co i jak
shili no i łasnie mnie oświeciłeś juz wiem co i jak ![]() czy teraz jest good ![]() ![]() Kod <?
if (!$login ||!$haslo ||!$haselko ||!$email) { print "nie uzupełniono wszytskiego"; exit; } $login = addslashes($_POST['login']); $haslo = addslashes($_POST['haslo']); $haselko = addslashes($_POST['hasleko']); $email = addslashes($_POST['email']); @$db = mysql_pconnect("localhost", "l", "h"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("serwis"); $query = "insert into rejestracja values ('".$_POST['login']."', '".$_POST['haslo']."', '".$_POST['haselko']."', '".$_POST['email']."')"; $result = mysql_query($query); if ($result) print "Użytkownik <b>".$_POST['login']."</b> z adresem <b>".$_POST['email']."</b> został poprawnie zarejestrowany.Dziękujemy."; else { print "W bazie istnieje już uzytkownik <b>".$_POST['login']."</b> .Spróbuj jeszcze raz."; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gubas15 sorki za offtopic, ale Shili to kobieta
![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
hehe OK
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze sprawdź w tym artykule co się używa zamiast addslashes. Dokładnie - od początku do końca. Jest tam rozwiązanie. Bo mam nadzieję, że nie stosujesz addslashes bezmyślnie i zdajesz sobie sprawę z tego co robią.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Cienki1980: Ty się nie czepiałeś, ja to się dopiero przyczepię
![]() 1. Chcesz 6 dostać a masz problemy z tak absolutnymi podstawami? To za co Ty chcesz tą ocenę?!? 2. Wystarczy raz przeczytać podany Ci jak na dłoni artykuł (szukać nawet nie musisz) by w całkiem przyzwoity sposób móc zabezpieczyć skrypt. 3. Popatrzyłem na Twój kod i padłem:
Hasło jako plaintext przechowujesz w bazie? Super, pogratulować, szczególnie w nawiązaniu do celu jaki chcesz osiągnąć -,-' added. Doczytałem i kolejny kwiatek: Troszczysz się coby dane do bazy poszły jak należy, ale już przy wyświetlaniu masz to gdzieś:
-,-' added2: @down: I kolejny kwiatek, to akurat przegapiłem, dobre... ![]() Ten post edytował drPayton 16.09.2008, 14:02:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <? ... $login = addslashes($_POST['login']); $haslo = addslashes($_POST['haslo']); $haselko = addslashes($_POST['hasleko']); $email = addslashes($_POST['email']); ... $query = "insert into rejestracja values ('".$_POST['login']."', '".$_POST['haslo']."', '".$_POST['haselko']."', '".$_POST['email']."')"; $result = mysql_query($query); if ($result) print "Użytkownik <b>".$_POST['login']."</b> z adresem <b>".$_POST['email']."</b> został poprawnie zarejestrowany.Dziękujemy."; else { print "W bazie istnieje już uzytkownik <b>".$_POST['login']."</b> .Spróbuj jeszcze raz."; } ?> Najpierw stosujesz addslashes i przypisujesz wartości z $_POST do zmiennych a później do bazy i tak wstawiasz dane bezpośrednio z $_POST, czyli jakie zabezpieczenie byś nie użył i tak jest nieskuteczne -------------------- |
|
|
--gubus15-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wy wszyscy jestescie cwani jak to na kazdym forum ale kazdy ma jakies problemosy zamiast napisac co i jak zrobic zeby bylo dobrze opisac jak działa w skrócie to wy krytykujecie.Od tego jest to forum zeby pisac i pomagac a nie krytykowac dzieki narazie no comment
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Forum jest od tego, żeby pomagać z konkretnymi problemami, a nie od rozwiązywania cudzej pracy domowej... Zadaj konkretne pytanie - otrzymasz konkretną odpowiedź.
|
|
|
--gubus15-- |
![]()
|
Goście ![]() |
OK wiec zadaje konkretne
O co chodzi z tymi addslashes |
|
|
![]()
|
|
W tym przypadku wstawiaj dane do bazy w następujący sposób:
W ten sposób (mysql_real_escape_string, a nie korzystając z addslashes) zapewniasz (na 99% ![]() Poza tym, choć jest to kwestia projektowa, w mniejszym stopniu bezpieczeństwa, najpierw zawsze przeprowadź walidację danych (np czy wpisano poprawny email, czy login składa się wyłącznie z liter, cyfr i podkreślnika etc). edit: literówki Ten post edytował drPayton 16.09.2008, 15:32:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:45 |