![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W jaki sposób stworzyć wyszukiwarkę, która ma szersze dziąłanie niz poprostu wybieranie z bazy rekordu, w którym znajduje sie dany ciąg. Obecnie wyszukiwarka moja wygląda na tej zasadzie:
Interesuje mnie jednak coś takiego, że po wpisaniu stolik czarny czy stolik metalowy pojawiałyby się rekordy , które zawierają obydwa te wyrazyu, niekoniecznie będące obok siebie. Jak zabrać się za coś takiego? P.S. Coś podobnego jak jest w wyszukiwarce na tym forum, jednak bez konieczności wpiusywania znaków + przeed każdym wyrazem, gdyż było by to zbyt duże utrudnienie dla ludzi. Prosze o podpowiedź. Bede wdzieczny za wszelkie wypowiedzi. Ten post edytował kukix 15.09.2008, 13:04:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.sphinxsearch.com/
http://devzone.zend.com/node/view/id/91 nie musisz wszystkeigo od zera pisac, mozesz uzyc gotowcow Ten post edytował dr_bonzo 15.09.2008, 13:05:31 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypty te są troszke za bardzo rozbudowane.. 750KB w spakowanym archiwum :/
jestem zwolennikiem troszke mniej rozbudowanych skryptów... moze jest coś bardziej prostego? Czy nie wystarczy rozbić funkcją explode() zmienną z formularza, rozbijając fraze na poszczegóne wyrazy i następnie zapytanie sql:
czynie wystarczy coś takiego? Może jakieś inne pomysły? Ten post edytował kukix 15.09.2008, 13:44:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A ja polecał bym napisac pełnotekstową wyszukiwarkę.
Taka wyszukiwarka mieści się w jednym zapytaniu i ma bardzo duże możliwości IMHO jak google. Sprubuj tak:
Jeśli ci się to spodoba to:
Ta metoda będzie działać troczę szybciej jednak wymaga utworzenia indexu. Poszukaj w google pod hasłem wyszukiwarka pełnotekstowa mysql lub mysql fulltext search. PS: Taka wyszukiwarka jest zastosowana na tym forum. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
10 LIKEow w 1 zapytaniu z %% zajedzie ci baze od razu.
I co marudzisz ze szukarki maja po 1MB kodu, nie musisz go pisac, na hostingu na 10^1000% masz tyle miejsca a te szukarki sa szybkie i dzialaja i sa juz napisane. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:46 |