![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Moj problem polega na stworzeniu przeszukiwarki newsow (i w tym momencie wszyscy powiedza BYLO ;-) ) Ale zanim temat zostanie zamkniety i zapomniany wyjasnie o co chodzi: 3 zapytania przeszukuja mi tabele news (kolumny: tytul, lead, tresc). Wyniki (id_wpisu) kazdego zapytania laduja w 3 tablicach. 1 tablica zawiera id newsow w ktorych szukane slowo wystapilo w tytule, 2 tablica zawiera id newsow w ktorych szukane slowo wystapilo w leadzie, 3 tablica zawiera id newsow w ktorych szukane slowo wystapilo w tresci. i teraz moje pytanie: czy da sie jakos w miare automatycznie polaczyc 3 tablice w 1 redukujac powtarzajace sie numery id ? moge zrobic to recznie petla foreach ale jest z tym troche roboty. za wszelkie info z gory dziekuje pozdrawiam Grzesiek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 10 Dołączył: 16.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mozesz jednym zapytaniem zrobic tej wyszukiwarki, czy bardzo potrzebne Ci osobne zapytania?
Tak czy inaczej przeczytaj dokumentację php odnośnie tablic. Ten post edytował Exek 14.09.2008, 19:31:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mozesz jednym zapytaniem zrobic tej wyszukiwarki, czy bardzo potrzebne Ci osobne zapytania? Nie nie sa mi potrzebne 3 zapytania. Poprostu nie wiem jak 1 pytaniem szukac po kilku kolumnach tej samej tabeli w taki sposob aby wyniki wyszukiwania nie dublowaly sie. Dlatego zdecydowalem sie uzyc tablic. Ale jesli mozna to zrobic latwiej i szybciej to chetnie bym sie dowiedzial OK juz wiem: wystarczylo zapytania polaczyc OR'em ;-) Ten post edytował elmozaur 14.09.2008, 20:06:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Witam. Moj problem polega na stworzeniu przeszukiwarki newsow (i w tym momencie wszyscy powiedza BYLO ;-) ) Ale zanim temat zostanie zamkniety i zapomniany wyjasnie o co chodzi: Witam. Zamykać nie będę, przeniosę tylko na przedszkole. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 05:08 |