![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciał bym sobie kupić nowy komputer ale tak nie szalejąc z ceną. Mam do dyspozycyj ~3000zł komputer powinien posiadać jednostkę, monitor w ostateczności bez monitora. Nie znam się zbyt na sprzęcie i z chęcią wysłucham co macie do powiedzenia w tej sprawie... Z góry dzięki za pomoc *Mam nadzieję, że ten temat nie narusza regulaminu forum ;p -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kup se zloma z allegro za 50 zl.
Czlowieku na pisz do czego on ma ci sluzyc? do pracy? jakiej? do gier? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym w sumie coś takiego złożył:
Płyta główna: ASUS P5E-VM DO - Q35, DDR 2, PCI-Ex, S-775 ~310zł Procesor: INTEL CORE 2 DUO E8200 - 2.66 GHz BOX ~500zł Pamięć RAM: GEIL DDR2 4096 MB / 1066 (2 x 2048 MB), Black Dragon, CL5 ~315zł Karta graficzna: ASUS GF 9600 GSO MAGIC 512 MB, 128bit, DDR3 ~300zł Dysk twardy: wedle uznania, np. WD 250 GB, 16 MB, SATA II ~200zł Nagrywarka: wedle uznania, np. LG GSA-H58N - 20x DVDRW DL, IDE, OEM ~75zł Zasilacz ATX: CHIEFTEC GPS-550AB-A - 550 W ~210zł Obudowa: wedle uznania, bez zasilacza, np. COOLER MASTER ELITE RC-330 - bez zasilacza, czarna ~125zł Klawiatura: MICROSOFT Wireless Laser Desktop 5000, czarna + mysz ~200zł Głośniki: LOGITECH X-230 - 2.1, 32 W ~150zł Panel LCD: LCD LG W2242T-PF - 22", 5 ms, 8000:1, 300 cd/m2, DVI, czarny ~660zł Suma: ~3045 Oczywiście weź pod uwagę to, że ja ceny sprawdzałem w Arest Wrocław (http://www.arest.pl) - dla wybranego przez Ciebie sklepu, ceny te mogą się troszkę różnić. Ale zawsze można coś zmienić, wywalić itp. itd. Czemu coś takiego? A tak na chybił trafił wybrałem zestaw. Wydaje mi się, że poszalejesz na tym w grach, z edycją wideo też nie będzie problemu. Tak przynajmniej mi się wydaje ![]() Ten post edytował tiraeth 13.09.2008, 20:47:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki tiraeth, faktycznie nie dopowiedziałem co chcę robić na tym komputerze ale nie musisz na mnie najeżdżać... ;p
Komputer raczej do programowania ale pograć też lubię - dlatego zmieniam... Głośniki i klawiaturę, myszkę posiadam, pisałem tylko jednostkę i monitor jednak nie odpuszczę sobie kupienia muszki MX REVOLUTION - ona po prostu jest boska. ;p Nie wiem ale czy karta graficzna nie jest zasłabł ![]() Ps. Komputer mogę kupić na allegro, może być składany... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na Ciebie nie najechałem, nie myl mnie i nie wymyślaj
![]() ![]() Karta? Wydaje mi się, że odpowiednia w tym przedziale cenowym. Sprawdź jak wypada w 3dmark... a jakby co to jeszcze to zostało ![]() Allegro? Osobiście wolałbym kupić sprzęt osobno, sam go złożyć i jeszcze mieć blisko do sklepu/serwisu, w razie draki. |
|
|
![]()
|
|
Z tym najeżdżaniem chodziło mi o dr_bonzo.
Nie wiem, na allegro 50% taniej, a z gwarancji jeszcze nigdy nie korzystałem więc nie myślę o niej dodatkowo nie zależy mi na czasie... ;p Ten post edytował ShadowD 13.09.2008, 21:45:49 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
No, ja też nie używam, ale warto mieć... szczególnie w przypadku sprzętu za 3k. No, chyba, że chorujesz na niepotrzebną gotówkę - wtedy mogę Ci od razu podać numer konta
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok nie róbmy sobie z tematu GG.
Gwarancja i tak jest tylko dochodzą koszty przesyłki. Jeśli ktoś zna się jeszcze oprócz kolegi i ma ochotę mi pomóc proszę o propozycję... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Składałem komputer kilka dni temu i myślę, że mogę doradzić, co w tej chwili najbardziej opłaca się kupić
![]() GF 9600 GSO to już raczej za słaba karta, w tej chwili raczej warto kupić Radeona HD4850 (dobra cena to nie więcej niż 450zł z wliczoną przesyłką - można trafić na okazję), albo jeszcze wydajniejszą HD4870 (nie znam opłacalnej ceny ceny, ale mogę powiedzieć, aktualne ceny na allegro są po prostu za wysokie). Porównanie wydajności: http://hwbot.org/hardware.compare.do?type=...1&id=1354_1 Ten E8200 to faktycznie dobry procesor, przy odrobinie szczęścia można kupić za nie więcej niż 400zł z przesyłką (mi udało się to zrobić kilka dni temu za 350zł). Ew. można nabyć trochę gorszy, ale wciąż wydajny E7200 (dobra cena to maksimum niż 300zł z transportem). Myślę, że z zasilaczem nie ma co szaleć - taki zestaw spokojnie udźwignie Modecom MC-400ATX za ok. 100zł (nie pomylić z serią FEEL!). Na pamięci RAM też można oszczędzić: nawet w tej chwili da się kupić 2 komplety Geil Ultra 2GB za ok. 100zł, co da nie więcej niż 240zł wraz z przesyłką ![]() Co do płyty, ja używam w tej chwili MSI P35 Neo2-FR P35 do takiego zestawu jak wyżej i jestem zadowolony ![]() Pozdrawiam -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat("l0ud") GF 9600 GSO to już raczej za słaba karta (...) Według tego Twojego porównania, to tak czy siak GF wypada lepiej w overclockingu. Zaproponowałem GF, bo już miałem tyle problemów z ATi, że nigdy więcej ich kart nie kupię. Ale to moje zdanie. Cytat("l0ud") Myślę, że z zasilaczem nie ma co szaleć (...) A ja myślę, że na zasilaczu nie ma co oszczędzać. Myślę też, że prędzej czy później okazać się może, że te 400W (jeśli to ma 400W bo się już z 360W "400-tkami" spotkałem) to za mało. Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić. Cytat("l0ud") Na pamięci RAM też można oszczędzić (...) Można, podałem przykładowo 4GB pracujące w dualu. Można zawsze zamienić na 2GB w dualu. Cytat("l0ud") Co do płyty, ja używam w tej chwili MSI P35 Neo2-FR P35 (...) 200zł na allegro (...) Ceneo mówi, że ceny się kształtują od 272zł brutto w górę. Ceny więc porównywalne. Oczywiście, jak już pisałem wcześniej, można wybrać według uznania. Nie koniecznie trzeba być fanem marki Asus czy MSI bądź Gigabyte lub... Asrock. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja myślę, że na zasilaczu nie ma co oszczędzać. Myślę też, że prędzej czy później okazać się może, że te 400W (jeśli to ma 400W bo się już z 360W "400-tkami" spotkałem) to za mało. Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić. No właśnie.. Mi się jakiś czas temu zasilacz spalił, ale nic się nie stało, bo był dobry i skończyło się na oddaniu go na gwarancję. Mój znajomy miał jakiś kiepski i jak ostatnio mu wraz z zasilaczem prawie cały sprzęt się spalił. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Procesor: INTEL CORE 2 DUO E8200 - 2.66 GHz BOX ~500zł Po co wam taki drogi procesor. Intel Core 2 Duo E7200 2,53GHz 1066FSB 3MB cache jest za 330zł. Zamast drogiego procesora i dysku 250GB lepiej kupić 2 dyski Seagate 160GB 7200rpm 8MB SATA-II Barracuda ST3160815AS za 120zł i połączyć je w Raid-0 (płyta musi mieć obsługę). To zwiększa wydajność o wiele bardziej niż procesor. Pamiętajcie że liczy się najsłabsze gniwo a na dzień dzisiejszy jest nim dysk. Ten post edytował Black-Berry 14.09.2008, 10:57:32 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Zasilacz w swoim staruszku już wymieniałem, stanął wiatrak i zasilacz zrobił bomm... ;p
Teraz coś o kartach graficznych mianowicie spaliłem dwie GF i Radeona, wolę GF... Znalazłem dosyć fajną konfigurację mianowicie: --Procesor-- INTEL CORE 2 QUAD Q6600 (4 x 2,40GHz 6MB Cache) --Płyta główna-- ASUS P5N-E SLI nForce 650i SLI Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit --Pamięć-- Szybka, markowa pamięć DDR2 A-Data 8GB/800 (4*2GB) --Dysk twardy-- 500GB SATA2 NCQ --Napęd optyczny-- Liteon, Nec, Samsung 20x dwuwarstwowa --Obudowa-- FEVER WIZARD WI09A-BK/BK Obudowa posiada 3 dodatkowe wentylatory zapewniające BARDZO dobre chłodzenie --Karta graficzna-- DWIE KARTY GRAFICZNE W UKŁADZIE SLI 2 X GF 9800GT 1024MB W sumie 2GB pamięci graficznej --Zasilacz-- Markowy NOX URANO 600Watt SLI Ready (OVP/UVP, OCP, SCP, PFC) Wysoka sprawność do 84% Cena: 3000zł Pytania: 1. Czy wymienić jeden dysk na dwa mniejsze?? 2. Czy ta płyta obsługuje Raid-0?? 3. Czy opłaca się kupić monitor LCD(4:3) za 500-600zł ![]() 4*. Czy opłaca się kupić myszkę - MX REVOLUTION?? *Pytanie dodatkowe Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i prosił bym o komentowanie powyższego zestawu... Ten post edytował ShadowD 14.09.2008, 11:42:02 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 10 Dołączył: 16.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedstawię Ci moją konfigurację + opinie - mam nadzieję, że pomogę:
Polecam procesor, nie daj się zwieść opiniami na różnych forach "po co 4 rdzenie - i tak gry nie wykorzystują". Mam, polecam. Pamięć - mam 2x 1GB goodrama i sobie chwalę ![]() Zasilacz - moim zdaniem najważniejsza część komputera, kup mniej ramu jak będziesz musiał, ale kup dobry zasilacz. Tutaj masz ciekawy link: http://www.mod-planet.com/rankingPSU.html. Sam mam 3 letniego tagana 350W i wszystko mi ładnie śmiga ![]() Mam geforce 8600gt, NFS: prostreet 1280x1024 na max, crysis średnie detale, fear 2 na max, grid 1024x732 na średnio-wysokich. Polecam link: http://www.tomshardware.com/charts/gaming-...Totals,795.html Czy na pewno jest sens bawić się w 2 karty graficzne? Druga daje wzrost wydajnośći 70-80%. Jeśli znajdziesz lepszą 1 kartę to ją kup - za pół roku będziesz mógł dokupić zawsze drugą ![]() 2 dyski? Raczej nie, kup 1 ale technologicznie lepszy (ten z ncq to dobry pomysł). Co do raid-0: to ta cyferka pokazuje ile odzyskasz danych jak Ci jeden z dyskow padnie ![]() Na monitorze też nie oszczędzaj - takich rzeczy się często nie zmienia. Co do myszki się nie wypowiem, używam jakiegoś e5 za 20zł ![]() EDIT: Może procesor trochę jeszcze lepszy? Core 2 Quad Q9300, wykonany w nowej technologii, wydziela o wiele mniej ciepła - taki teraz bym kupował, bo ja trochę maniak ciszy jestem ![]() Ten post edytował Exek 14.09.2008, 11:59:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
--Płyta główna--[/b] ASUS P5N-E SLI nForce 650i SLI Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit Odradzam SLI. 2 lata temu kolega kupił płytę asusa SLI. W założeniu miał sobie dokupić drugą kartę graficzną ale w praktyce okazuje się, że co jakiś czas wychodza karty takie dobre że bardziej opłaca się kupić jedną. Co do Raid-0 to sprawdź sobie na stronie www.asus.com; 2 dyski za to bardzo się opłaca. Conajmniej o 50% szybciej wszystko się ładuje. Przy kopiowaniu z partycji na partycję zauwazyłem raz nawet że prawie 100% szybciej. Jeśli dalej masz wątpliwości to zastanów się nad tym: ramy działają 1000razy szybciej niż dysk ale co z tego jeśli muszą co jakiś czas pobrać z nigo dane:) Zwiększysz prędkość odczytu dysku 2razy to zwiększasz efektywną pracę przy komputerze 2x. Nic nie daje też szybki procesor jeśli w większości czeka on na pobranie danych z dysku. Edit Co do odzyskiwania danych to... napewno szybciej padnie jeden dysk niż 2 dyski w raid-0 bo zużywają się 2 razy wolniej (tylko co 2 bit przekazywany jest na pojedynczy dysk). Do ważnych danych mam 3 dysk na którym trzymam swoje prace. Wydałem w sumie na zestaw 2x80GB+1x160GB 300zł i to były najlepiej zainwestowane pieniądze bo po roku procesor spadł na wartości o 500zł ![]() Co do zasilacza to nie oszczędzaj. Lepiej mniej ramu niż gorszy zasilacz. Ten post edytował Black-Berry 14.09.2008, 12:10:14 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Według tego Twojego porównania, to tak czy siak GF wypada lepiej w overclockingu. Zaproponowałem GF, bo już miałem tyle problemów z ATi, że nigdy więcej ich kart nie kupię. Ale to moje zdanie. To, że minimalnie lepiej wypada po OC nie zmienia faktu, że ten Radeon jest jednak dużo bardziej wydajny. A że miałeś kiedyś problem z jedną kartą nie powinno przekreślać całej marki - zwłaszcza, że np. w nowych poprawiono sterowniki ![]() Cytat Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić. Dokładnie. Ale ten taki nie jest - realne i stabilne 400W. Faktycznie, można kupić lepszy zasilacz myśląc 'przyszłościowo', ale do takiego zestawu jak wyżej nie ma sensu. No chyba, że ktoś chce w przeciągu kilku miesięcy połączyć np. dwie HD4870 w cross fire. --- ShadowD, do czego Ci taki procesor? Nie sądzę, żebyś go wykorzystał, a na pewno nie w [obecnych] grach. Co do 9800GT się nie wypowiem, ale myślę, że po prostu jedna HD4870 będzie bardziej dużo bardziej opłacalna. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Jak już pisałem nie znam się zbyt na sprzęcie.
Kolega pisał o raid to o nim wspomniałem co prawda 500gb czy 2x 250gb to do drugiego muszę dopłacić 100zł. Co tak narzekacie na ten zasilacz z tego co rozumiem jest on bardzo dobry. A dwie karty mnie urzekły choć nie jest to wymagane... ;p -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Co do C2Q to już twoja decyzja, bo ceny porównywalne. Jednakże jeśli chodzi o SLI - jest to zupełnie niepotrzebne. Jedna, dobra karta i masz równie dobrą wydajność. Nie instaluj 8GB pamięci. Chyba, że zamierzasz z Visty korzystać. XP w wersji 32-bit obsługuje maksymalnie 3GB/4GB (względnie do źródeł informacji) pamięci RAM. Po prostu reszty nie wykryje. Uważam też, że 4GB w zupełności wystarczy. Nawet 2-3GB by wystarczyły.
PS. Jak dziękujesz za zaangażowanie, to możesz "Pomógł mi" wcisnąć (jeśli ten dział ma taką opcję) - zawsze nas to uraduje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety liczę się z przejściem na viste, xp o ile mi wiadomo to ma max ~3128 ram'u ale pewien nie jestem.
Mam rozumieć że lepiej wziąć jedną kartę np GF 280?? I jeszcze jak ktoś o tych dwóch dyskach może się wypowiedzieć to było by dobrze... Co do uszczęśliwiania to spox ale poczekaj jeszcze trochę, mam nadzieję na jeszcze kilka rad... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Dyski - dwa. Poczytałem i faktycznie z dwoma lepiej. Wydajnościowo. Nie zrzucasz całej pracy na jeden dysk. Operacje dzięki temu przeprowadzane są szybciej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:30 |