![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CSS raczej się nie zajmowałem,więc chciałem was prosić o pomoc. Chce zrobić szablon tyle,że na DIV (bo ja potrafie go stworzyć tylko na Tabeli,ale chciałbym nauczyć się robić to w DIV)
Ogólny zarys wygląda tak: ![]() Czarne tło przedstawia miejsce na LOGO(tam będzie zwykły obrazek) Szary to miejsce na jakiś banner np.flash. Brązem zaznaczyłem obszar z tłem gdzie będzie gradient i tylko na dole chce dopisać Copyright i inne. Zielony(i tu jest największy problem)...Tym kolorem zaznaczyłem główny obszar strony i nie wiem jak to prawidłowo wykonać. Chodzi o to,że chce go podzielić na 3 cześci.(jak na rysunku zaznaczyłem) Kiedyś gdy próbowałem robić takie coś to albo się zlewały bądź wjeżdżały na siebie albo np.gdy w menu były tylko 2linki to ta kolumna była krótka i nie rozszerzała się. UWAGA!,chodzi mi aby wszystkie kolumny miały taką samą wysokość.Tzn,jeśli środkowa ma długą treść to zwiększa sama HEIGHT i te 2 kolumny obok,także to robią. Różowy to kolejny panel,ale w zasadzie można go pominąć albo wstawie tam obrazek jakiś. No i na samym dole na gradiencie chciałym umieścić napis "Copiright by..." wiadomo o co chodzi. Mam nadzieję,że zrozumiecie o co mi chodzi. Z góry dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chcesz, aby ktoś Ci to napisał? Jeżeli tak, to nie ten dział i nie ten tag...
Jeżeli oczekujesz tylko wskazówek, to podpowiem, że te trzy kolumny należy ustawić floatem (float:left;) i nie powinny się rozjeżdzać ani zajeżdzać. Co do tego, żeby miały taką samą długość: odwieczny problem i z tego co czytałem, to nikt go nie rozwiązał na takiej zasadzie, jak można to zrobić tabelą. Możesz jedynie pobawić się z tłem tak, żeby nie było widać, że kolumna się kończy po dwóch linkach... Poza tym, google nie bolą. Osobiście uczyłem się konstrukcji stron na bazie css w prosty sposób: kursy online oraz ściąganie darmowych szablonów i ich modyfikacja. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszy sposób (wymagający najmniej szukania i pracy) to faux columns.
Z anglojęzycznych źródeł mogę polecić http://www.alistapart.com/articles/multicolumnlayouts |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Ja jeszcze dodam http://www.code-sucks.com/css%20layouts/fi...th-css-layouts/
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:24 |