![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie i nie wiem jak je zadać
![]() Posłużę wiec przykładami:
Chodzi mi oto by oba elementy tablicy $_POST były przefiltrowane. Czy jest jakiś element w php by zrobić coś takiego? PS: jeżeli nie rozumiecie co chcę osiągnąć to napiszcie. Co do tytułu to nie miałem pojęcia jak go nazwać więc go nazwałem jak widać. Ten post edytował qba10 13.09.2008, 14:07:48 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy przeciez:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mi chodzi konkretnie o tablice POST.
Ma to być taki typ automatycznej filtracji. Chciałbym aby tablica array -$tablica była nie zmienna. A nazwa tablicy w POST musi być taka sama jak tablice w $tablica. Ale teraz sobie tak myślę, że chyba i tak to nic nie da (już tak zagmatwałem że sam nie wiem o co mi chodz) EDIT: chyba już wiem jak rozwiązać problem. Ale jak macie coś do powiedzenia to piszcie. Ten post edytował qba10 13.09.2008, 14:23:02 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba juz rozumiem co masz na mysli (chyba
![]() Kiedys napisalem klase, ktora uwzgledniajac prefix nazwy inputa sprawdzala ja pod wzgledem bezpieczenstwa i typu danych i zakresu. |
|
|
![]()
|
|
No właśnie to samo chcę napisać
![]() Ale jak masz napisany taki skrypt to byś mógł go mi udostępnić (nie musiałbym już pisać ![]() -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Kiedys to byla prosta klasa, ktora sprawdzala typy, okrajala stringi, pozniej troche ja przerobilem i niestety zaprzestalem jej dalszego rozwijania z powodu jak mi sie wydaje, zbyt duzego nakladu pracy w wykorzystywaniu jej, przez co nie jest dodanych kilka rzeczy. Obecnie posiadam 2 wersje tej klasy, druga sluzy do nieco innych zadan. Mam jeszcze kilka pomyslow jak je rozwinac, no ale...
Zastosowanie
Naprawde maly tutek: - includujemy ta klase w kazdym pliku w ktorym chcemy filtrowac dane. - wszystkie nazwy inputow musza miec prefixy, kazdy z nich oznacza inna metode filtracji --- ia_, ib_, ic_ --- sa_, sb_, sc_ - jezeli boimy sie, ze zmodyfikowanie formularza bedzie mialo wplyw na dzialanie skryptu ustawiamy na 1 zmienna $sprawdzanie_zmiennych = 1, w tym czasie nalezy wpisac w tablice $go->dozwolone wszystkie nazwy wystepujacych inputow w formularzu - jak ocbywa sie filtracja: --- ia_nazwa - w tej opcji wartosc bedzie sprawdzana pod wzgledem liczby, gdy string blad, --- ib_30_nazwa - jw. z opcja sprawdzenia przedzialu, liczby z tego inputa musza sie miescic w przedziale (0, 30) --- ic_10_20_nazwa - jw. a przedzial w ktorym musi sie liczba zmiescic to (10, 20) --- ic_m10_20_nazwa - jw. przedzial to (-10, 20) --- ic_m10_m2_nazwa - jw. przedzial (-10, 20) --- sa_nazwa - tutaj sprawdzana jest zawartosc inputa pod wzgledem string, trim, strip_tags, addslashes --- sb_nazwa - narazie brak ![]() --- sc_nazwa - akceptuje tylko [0-9A-Za-z] - nazwy zmiennych zaleza od wartosci zmiennej var $dlugosc_zmiennych = 1; // 1 - krotkie; 2 - srednie; 3 - dlugie. --- krotkie - z nazwy inputa "ic_10_20_nazwa" w php wychodzi "nazwa" --- srednie- z nazwy inputa "ic_10_20_nazwa" w php wychodzi "10_20_nazwa" --- dlugie- z nazwy inputa "ic_10_20_nazwa" w php wychodzi "ic_10_20_nazwa" jezeli zauwaze jakies zainteresowanie (haha) stworze manual i dokoncze klase. Wszelkie prawa zastrzezone ![]() |
|
|
![]()
|
|
Funkcja ciekawa, ale zacząłem pisanie już swojej, która działa na podobnej zasadzie
![]() ![]() ![]() -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 05:06 |