![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze skrypty tworzyłem za pomocą kodu strukturalnego. Po zapoznaniu się z OOP postanowiłem napisać coś z użyciem klas itd. jednak problem mam następujący gdyż nie rozumiem jak mam to zrobić. Wiem jak się tworzy klasy, do czego mogę ich użyć, konstruktory, metody itd są mi znane. Jednak problem pojawia się w momencie gdy muszę skleić z tego kod.
Czytałem wiele poradników o OOP i kazdy zawiera informacje co to jest, jak jest zbudowane itd. ale nigdzie nie ma słowa o filozofii implementacji. Chciałbym napisać system CMS tylko w OOP i nie bardzo rozumiem jak mam sterować klasą bez użycia kodu strukturalnego. Jak ja mam za pomocą OOP zastąpić strukturę:
Ktoś mi powie ze napisze sobie klasę:
No i wszystko si ale ja nie chce wyświetlać tego od razu tylko po kliknięciu w odpowiedni odnośnik. Jak to zrobić O.o Ten post edytował thoran 13.09.2008, 13:55:02 -------------------- www.gildwars.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W OOP nie zastepujesz instrukcji sterujacych, po prostu wiekszosc kodu jest logicznie (przewaznie) podzielona i umieszczona w klasach. Mozesz sprawdzic warunek i wykonac jakas metode.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W OOP nie zastepujesz instrukcji sterujacych, po prostu wiekszosc kodu jest logicznie (przewaznie) podzielona i umieszczona w klasach. Mozesz sprawdzic warunek i wykonac jakas metode. No to na przykładzie. Mam tabelę z wiadomościami przypisanymi użytkownikowi. Mogę napisać klasę która pobiera wiadomości, wyświetla, zapisuje itd. Ale jak ja mam sterować tym co chcę z nimi zrobić. Skąd klasa ma wiedzieć że ja chce pobrać dane albo je zapisać? Tego właśnie pojąc nie potrafię. Choć to zapewne proste. -------------------- www.gildwars.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tym też steruje obiekt. Szukaj informacji na temat MVC i Frameworków. Obejrzyj kod i sposób pisania strony w np. frameworku Kohana.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
To głupie ale nie pomyślałem o tym. Czasem człek jak wpadnie w jeden tok myślenia to już koniec.
Dzięki. -------------------- www.gildwars.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Ale jak ja mam sterować tym co chcę z nimi zrobić." ... sterowac == kontrolowac ==> kontroler w MVC
Na podstawie URLa (router + front controller/dispatcher) wie co ma odpalic (jaki kontroler, np wyswietlanie wiadomosci), a sam kontroler zajmuje sie pobraniem odpowiednich wiadomosci, wiadomosci przekazuje dalej do widoku, itd. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:15 |