Witam, mam problem z wyciągnięciem rzeczy mi potrzebnych z raportów.
Dodam, że kategorie: budynki, obrona, flota, badania, mogą mieć kilka, kilkanaście wartości, możliwy także jest ich brak.
Problemy z tym mam 2. W kategorii badania znajduje się wartość badania i podczas wyodrębniania kategorii badania ucina ją w połowie. Znalazłem jakiś prymitywny sposób na to, ale zły.
Druga rzecz to jak podzielić np kategorię budynki w taki sposób:
Kopalnia żelaza 17
Piec hutniczy 15
[...]
Kopalnia kryptonitu 19
Kopalnia spice 8
Tak aby każda komórka w tabeli posiadała nazwę i cyfrę. Jak wspomniałem pól może być od 0-xx.
<?php
$raport = 'Raport szpiegowski TYTANIUM ::12] z 2008-09-12 ::53
Żelazo Metal Kryptonit Spice Energia
177852 54264 125777 50599 2449
Budynki
Kopalnia żelaza 17 Piec hutniczy 15 Kopalnia kryptonitu 19 Kopalnia spice 8 Elektrownia fuzyjna 18 Fabryka termosolarna 1 Centrum rozwojowe 4 Fabryka broni 5 Baza floty 1 Magazyn żelaza 3 Magazyn kryptonitu 2
Obrona
Moździerz 1
Flota
Badania
Technologia kopalni 10 Technologia energetyczna 10 Badania napędu 8 Mechanizm napędowy rakiet 8 Mechanizm napędowy dyfuzji 8 Napęd warp 5 Technologia szpiegowska 7 Technologia broni 6 Technologia osłony 7 Systemy obronne 6 Systemu celu 10 Analizator cząsteczek 5 Technologia grawitacji 6 Szansa na kontrwy: 0%';
list
($naglowek, $reszta) = split('Budynki', $raport);list
($naglowek1, $surowce) = split('Energia', $naglowek);list
($zelazo, $metal, $kryptonit, $spice, $energia) = split(' ', $surowce);list
($n1, $n2, $nazwa, $namiary, $n4, $data, $godzina, $n5, $n9, $n6, $n6a) = split(' ', $naglowek1);list
($g1, $g2) = split('Ż', $godzina);list
($budynki, $reszta2) = split('Obrona', $reszta);list
($obrona, $reszta3) = split('Flota', $reszta2);list
($flota, $uwaga_badania, $reszta4) = split('Badania', $reszta3); //Tak wymyśliłem jeślilist
($badania, $reszta5) = split('Szansa', $reszta4); //w zakładce badania występuje same słowo badaniaecho '<p>bad: ', $badania, $uwaga_badania, '</p>'; //jednak wiem już że to zły sposób echo '<p>Bud: ', $budynki, '</p>'; echo '<p>Obro: ', $obrona, '</p>'; echo '<p>Flo: ', $flota, '</p>'; echo '<p>N: ', $nazwa, '</p>'; echo '<p>Namiar:', $namiary, '</p>'; echo '<p>: ', $data, ' God:', $g1, '</p>'; echo '<p>', $zelazo, '</p>'; echo '<p>', $metal, '</p>'; echo '<p>', $kryptonit, '</p>'; echo '<p>', $spice, '</p>'; ?>
Nie oczekuję gotowca tylko podajcie solucję jak mam postępować.
Dzięki wielkie za jakąkolwiek podpowiedź
Pozdrawiam
Przemek
edit:// coś takiego i pierwszy problem znikł. Dumam dalej.
<?php
list
($budynki, $reszta2) = split('Obrona', $reszta);list
($obrona, $reszta3) = split('Flota', $reszta2);$reszta4 = str_replace("Badania napędu", "bnaped", $reszta3); list
($flota, $reszta5) = split('Badania', $reszta4);list
($badania, $reszta6) = split('Szansa', $reszta5);
$wynik = str_replace("Kopalnia żelaza", "kz", $budynki); $wynik3 = str_replace("Kopalnia kryptonitu", "kk", $wynik2); $wynik4 = str_replace("Kopalnia spice", "ks", $wynik3); $wynik5 = str_replace("Elektrownia fuzyjna", "ef", $wynik4); $wynik6 = str_replace("Fabryka termosolarna", "ft", $wynik5); $wynik7 = str_replace("Centrum rozwojowe", "cr", $wynik6); $wynik10 = str_replace("Magazyn żelaza", "mz", $wynik9); $wynik11 = str_replace("Magazyn kryptonitu", "mk", $wynik10);
echo '<p>wyni: ', $wynik11, '</p>'; ?>
Ten post edytował sam001 12.09.2008, 17:20:31