![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: Czy w MySQL 4.1 istnieje jakiś mechanizm który porównał by mi wartości pól z dwóch rekordów tej samej tabeli i zwrócił jedynie te które się nie pokrywają? Google nic sensownego nie zwróciło dla "mysql compare records" więc postanowiłem Was zapytać. Np. dla danych: Kod id | name | city | country | code | 2 | Donald | Olsztyn | Poland | 3546 | 6 | Marek | Olsztyn | Poland | 6566 | Chcę uzyskać: Kod id | name | city | country | code | 6 | Marek | null | null | 6566 | lub coś o podobnej strukturze. Bez problemu mógłbym to osiągnąć używając do porównania PHP, ale chciałbym się dowiedzieć czy istnieje rozwiązanie umożliwiające przerzucenie tej pracy na silnik bazy. -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 2 Dołączył: 1.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że i owszem można,
Nie chce mi się tego sprawdzać, ale gdyby mi się kiedyś zachciało postąpił bym tak (zakładając, że znam id obu porównywanych wierszy)
Mam wątpliwości czy baza nie zwróci błędu przez to, że zrobiłem JOIN na tej samej tablicy, nie pamiętam czy tak wolno postępować ![]() Proszę daj znać, czy to działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę daj znać, czy to działa. Działa. Zapomniałeś o przecinku na końcu 4 linii listingu ;-) Wielkie dzięki za pomoc. -------------------- r.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:29 |