![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam tabele tag: idtag, nazwa strona: idstrona, nazwa tag_strona: idtag, idstrona w bazie zapisane sa powiazania tagow ze stronami. chcialbym teraz pobrac ilosc stron ktore sa powiazane z tagami o wybranych id (np. 3,4,5,6). problem jest taki ze do jednego tagu moze byc przypisanych N stron i tak samo do jednej strony moze byc przypisanych M tagow. jak zliczam tak po prostu to wynik jest wiekszy niz rzeczywista liczba stron. pobierajac te powiazane strony (nie zliczajac) po prostu dodaje klauzule group by idstrona. w zliczaniu nie da sie tego zrobic. ktos ma pomysl jak to rozwiazac? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powodzenia -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dziala.
zapomnialem napisac ze najlepsza sytuacja byla by gdyby bylo from strona a nie strona_tag. np cos takiego
jednak takie zapytanie nie zwraca pojedynczej wartosci. Ten post edytował AxZx 10.09.2008, 22:38:57 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
działa, sprawdzałem na bazie testowej. skoro tobie nie działa, to coś w twojej bazie musi być inaczej, niż opisałeś... robienie tego na 2 tabelach z JOIN jest kompletnie zbędne i nieoptymalne.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
widocznie cos jest nie tak, bo u mnie nie dziala.
wklejam strukture bazy wraz z przykladami danych - zeby byla jasnosc:) powiedzmy ze chcesz pobrac ilosc stron ktore sa powiazane z tagami 1,8,9. wg mnie powinno byc 4 ![]()
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DISTINCT
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
wiedzialem ze z tym distinct cos bedzie
![]() probowalem distinct(count(*)) dzieki bardzo -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 04:14 |