![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-___- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam wyrażenie:
$r['pattern'] w tym przypadku dla uproszczenia to aaa a $r['replace'] to AAA. i mamy ciąg do zamiany Kod aaa bbb.aaa bbb abbb baaa problem jest taki że ciąg baaa jest zamieniany na bAAA, natomiast jeśli zamiast (\W)? dam samo (\W) to nie zamienia, ale za to ciąg aaa z poczatku nie jest zamieniany. powyższe wyrażenie powinno zamienić ciąg na: Kod AAA bbb.AAA bbb abbb baaa natomiast zamienia albo na Kod aaa bbb.AAA bbb abbb baaa albo na Kod AAA bbb.AAA bbb abbb bAAA Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba oczywiste, przecież baaa również pasuje do patterna. Musisz w patternie określić, że chodzi tylko o takie "aaa" przed, którym ciąg się zaczyna lub przed którym występuje spacja, kropka, przecinek, wykrzyknik itd Natomiast po nim wytepuje również kropka, przecinek,....,... lub koniec ciągu.
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
-__- |
![]()
|
Goście ![]() |
To chyba oczywiste, przecież baaa również pasuje do patterna. Musisz w patternie określić, że chodzi tylko o takie "aaa" przed, którym ciąg się zaczyna lub przed którym występuje spacja, kropka, przecinek, wykrzyknik itd Natomiast po nim wytepuje również kropka, przecinek,....,... lub koniec ciągu. Pozdrawiam! to wiem, a czy możesz mi pomóc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
\b oznacza granicę wyrazu (początek albo koniec):
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:17 |