![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam załóżmy taką strukturę bazy danych: ------------------------- || id | name | cos || ------------------------- Czy można w taki sposób pobierać dane, żeby np. zamiast Kod SELECT id FROM moja_baza WHERE id=1 zrobić coś w takim stylu: ? Kod SELECT (pierwsze_pole) FORM moja_baza WHERE id=1 Chodzi mi o to, żeby rozróżnić kolejność tych pól - zamiast id byloby to 0, name = 1, cos = 2 itd. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze dokladnie w taki sposob jak chcesz to nie, ale juz po pobraniu danych, mozesz zastosowac mysql-fetch-array otrzymujac tablice wynikow.
Ten post edytował no_face 9.09.2008, 18:39:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiem, ale chodziłoby mi raczej żeby MySQL nie musiało pobierać wszystkich danych, a zrobienie tego w SQLu byloby szybsze i mniej meczoce dla serwera niz w PHP - tak mysle.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiem, ale chodziłoby mi raczej żeby MySQL nie musiało pobierać wszystkich danych, a zrobienie tego w SQLu byloby szybsze i mniej meczoce dla serwera niz w PHP - tak mysle. Co to znaczy nie musiało pobierać wszystkich danych? Możesz przecież wskazać dane z której kolumny ma pobierać, jeśli napiszesz SELECT id, name FROM... To pobierze tylko z dwóch pierwszych kolumn i koniec. do ograniczania liczby wierszy masz klauzule WHERE. Nie bardzo rozumiem na czym polega Twój problem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jego problem rozumiem, ale nie rozumiem problemu ktory chce dzieki temu rozwiazac.
Jezeli chcesz koniecznie w sql'u zrobic taka rzecz to wg mnie nie ma takiej mozliwosci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze chcesz sie poslugiwac indeksami kolumn zamiast ich nazwami? Szczyt nieczytelnosci kodu
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:40 |